Антон Хекимян и екипът на „Тази сутрин“ готвят специално празнично

...
Антон Хекимян и екипът на „Тази сутрин“ готвят специално празнично
Коментари Харесай

Празнично издание на "Тази сутрин" от Шипка и премиера на поредицата „Неразказано в историята“

Антон Хекимян и екипът на „ Тази заран “ готвят особено празнично предаване в изнесено студио oт „ Паметника на свободата” точно на 3 март.

В празничната вечер феновете на bTV ще гледат и първия филм от документалната поредност „ Неразказано в историята” със заглавие „ Паметника на свободата”.
Снимка: btvnovinite.bg
За да припомнят за героите, подвига и безсмъртието, в деня, който донесе свободата на България, посетители на Антон Хекимян на върха ще бъдат: Захари Карабашлиев, Митрополит Киприян, Куна Иванова, европейската шампионка по битка Мими Христова, Веселин Плачков и Мариана Попова.

Интересни истории ще показа и шефът на Национален парк-музей „ Шипка – Бузлуджа” – Чавдар Ангелов. Самият той е участник в първия филм от новата документална поредност на bTV „ Неразказано в историята” - „ Паметникът на свободата”.

Премиерата на кино лентата феновете ще видят на 3 март тъкмо в 20:00 часа по bTV.
Въвеждат промени в придвижването през Шипка по случай националния празник Движението ще бъде пренасочено през Прохода на Републиката - Хаинбоаз
„ Паметникът на свободата” споделя историята за градежа на паметника, именуван от някои „ Втора шипченска епопея “. Документалната лента осветлява малко известни исторически обстоятелства, събития и персони, показани доста човешки и обаятелно през очите на участниците в тях.

Ще стане прочут подвига на Пеньо Атанасов-Бомбето; бягствата на бригадите заради неприятните атмосферни условия; по какъв начин мраморът е сменен с гранит от близката кариера; за лъва – структурата му и казусът накъде да гледа; неповторимият градеж без скеле и забавната история по отношение на откриването на паметника. С съвременна визия, симбиоза сред обстоятелства и кинематографични възстановки, филмът носи освен документална информация, само че и мощен прочувствен заряд.
Снимка: Ладислав Цветков
Уникални са и фрагментите на финала – архивни фрагменти от 1984 година на кинолюбителя от Димитровград - Валери Добрев, снимал персонално Пеньо Атанасов-Бомбето в родното му село Дралфа. Самият филм, сниман на 16 мм лента, остава „ завинаги” прикрит в архива на музея на паметника и не е показван до в този момент. За него напълно инцидентно научава една съзнателна служителка на музея, която по лична самодейност и с доста премеждия съумява да го трансферира на цифров притежател.

Създателите на поредицата „ Неразказано в историята” научават за съществуватнето му безусловно инцидентно - „ от уста на уста” и е същински шанс, че съумяват да стигат до него и да го употребяват във кино лентата.

Празничното издание на „ Тази заран " стартира тъкмо в 7 сутринта.

В 13:30 ч. в програмата на bTV ще има „ Празничен хоровод”, а тъкмо в 20:00 ч. е и премиерата на „ Паметникът на свободата”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР