Антон Гицов Думите „мафия”, „олигарси” и „задкулисие” заемат специално място

...
Антон Гицов Думите „мафия”, „олигарси” и „задкулисие” заемат специално място
Коментари Харесай

Антон Гицов: Олигархията, мафията и задкулисието в българския политически лексикон

Антон Гицов

Думите „ мафия”, „ олигарси” и „ задкулисие” заемат особено място в лексикона на българските политици, и изключително, на тези които разполагат с власт. Те се употребяват като оръжия в борбите с съперника.

В съботното предаване на „ Панорама”, българския министър председател Кирил Петков съобщи, че мафията и задкулисието, с които той се борел, желали да го смъкват от власт. И защото тези, които желаят да го смъкват от власт са ГЕРБ, Движение за права и свободи, Възраждане и Има Такъв Народ, очевидно те съставляват мафията или са свързани с нея и и задкулисието.

По време на дебатите във вторник по вота за съмнение, в отбрана на кабинета „ Петков държавното управление Корнелия Нинова също сподели, че „ мафията” и „ олигархични кръгове”, стоят зад опита да се катурне държавното управление на Кирил Петков. И по този метод желали да се възвърне „ статуквото”, един различен обичан термин на опозицията по времето на ръководството на Борисов, когато под статуквото се подразбираше ръководството на ГЕРБ с неофициалната съдружна поддръжка на Движение за права и свободи. А от групата на ГЕРБ/СДС по едно време пък се разнесе мощно „ Мафия, Мафия”, по адрес на ръководещите..

Когато пред септември 2021 година се обсъждаше проектозакон, за НСО, който да остави без защита някогашния министър председател Борисов, той съобщи, че по този метод желаят да угодят на мафията, която му е взела мерника. Както и че„ " артистите на мафията ", техните юристи и прислужници оставят основния прокурор без охрана”

Главният прокурор Гешев, също, откогато се пробват да го махнат, непрестанно твърди, че това е цел на мафията и основно на олигарсите, чиито ползи е засегнал той в лютата борба, която води той против тях. Но необичайно, Гешев в никакъв случай не е уведомил обществеността, кои тъкмо олигарси има поради той. Обществеността обаче знае, кои са българските олигарси, те и до ден сегашен процъфтяват, без да бъдат разследвани и обезпокоявани. И Бойко Борисов знаеше кои са тези олигарси, само че не ги закачаше, и Кирил Петков сякаш съобщи, че ще се бори. против тях, само че не прави нищо.

Що се отнася до мафията, нещата там са по-сложни, тъй като е изцяло неразбираемо кои са тези персони, които съставляват мафията. В Америка да вземем за пример управляващите от десетилетия се бори с мафията, мафиотите са известни, техният бизнес включва опиати, рекет, проституция, посредством подкупи съумяват да си обезпечат договори в строителния бизнес, босовете се известни и постоянно ги вкарват в пандиза.

Но какво съставлява българската мафия, кои са босовете, кой и каква битка води против тях? Никой не ти споделя, цялостна тайнственост. Мафията, това е някаква невидима и гадна политическа конструкция, която обслужва една или друга партия, в борбата и за властта с други партии.

Според някогашният министър председател Борисов неговият основен съперник не е тази или онази партия, а „ мафията”. На 27 януари 2016 година на съвещание на Министерския съвет той съобщи „ Мафията има интерес да няма държавно управление, да няма парламент и да не минават закони, тъй като тогава контрабандистите и олигарсите ще продължат да си вземат милиардите, които са привикнали да получават “. А на 9 септември 2020 година по време на митингите, когато му желаеха оставката, той, съобщи че мафията желала да смъкна държавното управление. Кои са тези олигарси и мафиотски босове, които желаят да го смъкват от власт той не споделя. Но пък в едно свое изявление от януари тази година косвено упрекна президента Радев, че бил „ кръстник на мафията”. Но по какъв начин Радев ще е кръстник на мафията, като към датата 27 януари 2016 година той не е политик, нито някакъв олигарх, а пълководец на Военновъздушните сили? Освен това, знае се, че в зората на демокрацията, когато се роди и укрепваше проведена престъпност, един от босовете на престъпни групировки Иво Карамански беше разгласен за кръстник на мафията.

Няма явен отговор и въпросът, кое е това „ задкулисие”, което в допълнение към мафията желае да смъкна държавното управление на Кирил Петков. Задкулисието както е известно, е някаква паралелна, скрита власт, тя дърпа конците, а политическите партии и държавното управление са единствено фасада. „ Г-н Минчев стана жертва на едно задкулисие, а не тъй като не се е справил със своите задължения” сподели премиера по отношение на оставката на техния човек като ръководител на Народното събрание. И добави " Ето това е задкулисието, против което се борим ". Но кое е това задкулисие? Коя е тази външна и скрита мощ, която дърпа конците, на тези партии, които желаеха и постановиха оставката на Минчев?

За да се внесе някакво разяснение по този въпрос, от „ Продължаваме промяната” по време на дебатите за оставка на държавното управление, се подхвърляше името на „ госпожа Митрофанова”- съветският дипломат. Един тип, това е Русия, която представяла задкулисието и желае да смъкна Кирил Петков. Но този мотив издиша, тъй като мощна поддръжка на Кирил Петков оказва Българска социалистическа партия, която десните упрекват постоянно като троянски кон на Москва, а ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които остро жигосват Русия, като агресор и упорстват за наказания, мъчно може да са упрекнати, че са командвани от Путин.

Но пък поражда въпросът: като се знае, че министър председателят Петков и неговият вицепремиер Василев бяха намерено подкрепени преди изборите от Вашингтон, и че и двамата постоянно пътуват до американската столица, евентуално за указания, а и за някоя и друго договореност, обслужваща американските ползи, най- яркото удостоверение за което е решението им да заменят съветския газ с по- скъпия полутечен американски подобен, не са ли налице учредения, че и в техния случай става дума за задкулисие, което дърпа конците?

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР