Антон Диабели е австрийски музикален издател и композитор, представител на

...
Антон Диабели е австрийски музикален издател и композитор, представител на
Коментари Харесай

Роден е Антон Диабели, австрийски композитор и музикален издател

Антон Диабели е австрийски музикален издател и композитор, представител на романтизма. Най-известен за времето си като музикален издател, през днешния ден той е прочут като композитор на валса, върху който Лудвиг ван Бетховен написа своята серия от тридесет и три Вариации по Диабели.
Диабели е роден в Матзе при Залцбург. Обучава се за духовнически ранг, само че също по този начин взема и уроци по музика при брата на Йозеф Хайдн – Михаел. Премества се да живее във Виена, с цел да преподава пиано и класическа китара, когато през 1818 година става съучастник на Пиетро Капи и двамата основават музикално издателство.
 Мюнхенският атентат Мюнхенският атентат
Мюнхенският атентат е терористична акция по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година На 5 септември 1972 година единадесет членове...
Фирмата им CappiDiabelli (която през 1824 година е преименувана на DiabelliCo.) става известна с аранжиментите на известни за времето музикални творби, тъй че да могат да бъдат изпълнявани вкъщи от фенове музиканти. Популярност в сериозните музикантски среди компанията добива, когато първа разгласява творбите на Франц Шуберт, който поддържа като композитор.
Антон Диабели композира огромен брой лични произведения, в това число и оперета, озаглавена „ Adam in der Klemme “, няколко меси и песни и голям брой пиеси за пиано и класическа китара. Сред тях има и пиеси за четири ръце, които стават известни измежду феновете пианисти.
Композицията, с която Диабели става най-известен, в действителност е основана в границите на издателската му активност. През 1819 година той взема решение да се опита да сформира алманах с вариации върху един валс, който написа особено за задачата, като всяка от вариациите е дело на друг важен австрийски или задграничен композитор. Събраните вариации трябвало да бъдат оповестени в антология, наречена „ Vaterländischer Künstlerverein “. На поканата на Диабели се отзовали общо петдесет и един композитора, всред които Шуберт, Бетховен, Карл Черни, Йохан Непомук Хумел, Игнац Мошелес и осемгодишният тогава Ференц Лист (въпреки че по всяка възможност Лист не е бил персонално поканен, а учителят му Черни уредил присъединяване му). Черни също по този начин бил поканен да напише и кода. Бетховен обаче вместо една разновидност, предложил на Диабели цели тридесет и три, които били завършени в Част I на сборника. Тази сбирка от вариации на Бетховен са считани за едни от най-значимите му пиеси за пиано и въобще за най-великата колекция от вариации по тематика за времето си. Останалите 50 вариации, показани от други композитори, съставляват Част ІІ на сборника „ Vaterländischer Künstlerverein “.
Издателството на Диабели се развивало по време на целия му деен живот, до момента в който през 1851 година той се пенсионира, оставяйки го в ръцете на Карл Антон Спина. Когато Диабели умира през 1858 година на 76-годишна възраст, Спина продължава да управлява компанията и разгласява доста произведения от Йохан Щраус - наследник и Йозеф Щраус. През 1872 година ръководството на компанията е предадено на Фридрих Шрайбер, а през 1876 година се слива с компанията на Аугуст Кранц, който я изкупува дефинитивно през 1879 година и я прекръства на свое име.
 Голямото земетресение в Канто опустошава региона на Токио в Япония Голямото земетресение в Канто опустошава региона на Токио в Япония
Голямото земетресение в Канто става в 11:58 на 1 септември 1923 година Магнитудът на земетресението се прави оценка на 7,9-8,4 по Скалата на Ри...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР