Антон Арабаджиев е подал информацията за петте нелегални фабрики за

...
Антон Арабаджиев е подал информацията за петте нелегални фабрики за
Коментари Харесай

Пловдивският бизнесмен Арабаджиев изпял Миню Стайков и Бирмите на бопаджиите

Антон Арабаджиев е подал информацията за петте незаконни заводи за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри в последните две седмици. 48-годишният предприемач от Пловдив няма роднинска връзка с търсения за укриване на налози Ветко Арабаджиев, който също е от този град. Антон Арабаджиев също е разследван за произвеждане на незаконни цигари още от 2011 година Тогава Министерство на вътрешните работи разрушава фабрика за папироси менте в село Патриарх Евтимиево до Пловдив, написа " 24 часа ". На брифинг в селото до фабриката тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов афишира, че в нея е можело да се създават над 1/3 от цигарите, които са нужни на пазара в България.

Арабаджиев е задържан, а през 2012 година е наказан на 3 година условно след съглашение с прокуратурата. Според източник на изданието Антон Арабаджиев имал контакти по високите равнища в йерархията на Министерство на вътрешните работи в последните няколко години, като даже се загатва човек от управлението на НСБОП. Това нееднократно го е спасявало от конфликти с Темида, само че евентуално против информация за подземния свят. В началото на 2018 година английската работа за попречване на закононарушения против фиска посредством посолството в София изпраща сигнал до българските служби.

В него англичаните упорстват за обстойна инспекция на активността на група от няколко индивида, ръководена от Антон Христов Арабаджиев от Пловдив, обвързвана с произвеждане и разпространяване на противозаконни цигари. Част от тази контрабандна продукция се пласира на Острова и това е мотивът англичаните да проучват и проследят канала от Пловдив. Разработката на англичаните е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев, с адреси, с употребявани коли, както и разположението на нова фабрика за противозаконни цигари в пловдивското с. Оризари.

Автентичността на сигнала бе доказана импровизирано от почитан източник в проверяващ орган в България. Данъчните и митническите управляващи на Острова са създали лично следствие поради от ден на ден хванати колета с незаконни цигари научи изданието от дипломатически източник. Сигналите за множеството разрушени незаконни заводи за цигари у нас нормално идват от непознати служби, настояват осведомени. Британците сочат и сътрудниците на Арабаджиев - Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов.

По сигнала от Англия са работили две специфични служби в България. Арабаджиев не е задържан, само че вместо това са ударени 5 други заводи - свързаната с Миню Стайков в Карнобат и четирите под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му. Според нашите служби полицейският чадър на пловдивско и национално равнище е разрешил на Антон Арабаджиев да разбере, че е обект на действен интерес, и той избира най-вероятно да е неназованият източник за разтрошаване на останалите заводи.

Хора от обкръжението на групите на Стайков и Бирмата са уверени, че тъкмо съперникът им в производството на незаконни цигари Антон Арабаджиев е оказал помощ на проверяващите да стигнат до тях. Още повече че част от арестуваните в предишното са работили и за него. Един забавен подробност, който удостоверява неофициалната версия за помощта, оказана от Арабаджиев, е, че от ГДБОП, където е високопоставеният му осведомител, са взели участие единствено в първия стадий на разтрошаване на незаконната фабрика на Миню Стайков в Карнобат през юли. Тогава се открити единствено ремарке с кутии и един водач. При идващите стадии ГДБОП дискретно е дистанцирано от интервенцията и там работят единствено ДАНС и прокуратурата.

Обвинението е работило по-късно непосредствено с пловдивската полиция и прокуратура, където Арабаджиев споделя за останалите заводи в Дупница, Горна Оряховица и Калугерово. Арабаджиев им стабилен бизнес, демонстрира информация в Търговския указател. Той има компании за произвеждане на самун, търговия с петролни артикули, недвижими парцели, превоз.

Малко от бизнес сътрудниците му обаче знаят, че към този момент е осъждан като член на незаконна група за произвеждане на незаконни цигари и против него от време на време се получават сигнали за други нарушавания. Името на Арабаджиев стои във компаниите “Стенимахос " ЕАД-Асеновград, “ВИП Пропърти " ООД “Ейнджъл Пропърти " ЕООД, “Тони-М " ООД, “ЕвелинаТрейд " ООД в Пловдив.

В справката от Англия, преразказана от дипломатически източник, наред с Арабаджиев, е посочен и Георги Ненчев от Пловдив, по прякор Етикета. Той е прочут в подземния свят като индивида с подправените бандероли, каквито е осигурявал на няколко разрушени заводи за цигари. Задържан е и за печатница за подправени евро през 2016 г. 

През ноември 2011 година маскирани го нападнали в дома му в село Храбрино, счупили пръстите му и отрязали част от ухото му. Най-любопитната част от бизнес биографията на Ненчев обаче е обвързвана с шумния скандал към случая “Белведере ". В края на 2014 година в Софийския градски съд потегли дело за неплатежоспособност на френската компания. След намесата на посланика на Франция съдийката Румяна Ченалова се отдръпна от делото, а по-късно беше отстранена от правосъдната система. Според “Белведере " има опит сдружението да бъде източено. Фирмата, която първа подава молба за неплатежоспособност на “Белведере ", е “Тайм Арх " ООД от Пловдив. Причината - желае да ѝ се изплатят 114 хиляди лева за поддръжка на билбордове. Съсобственик и шеф на “Тайм Арх " ООД е Георги Ненчев-Жоро Етикета.

Освен че са посочени в сигнала от Англия като уредници на незаконно произвеждане на цигари, Антон Арабаджиев и Георги Ненчев са и сътрудници в формалния бизнес. До март 2011 година са съдружници в “Тони М " ООД. След това компанията е благосъстоятелност и се ръководи единствено от Жоро Етикета.

40-годишният Найден Станчев е различен човек от справката за незаконните цигари, който е обвързван директно с Антон Арабаджиев. Двамата са в съвета на шефовете на “Стенимахос " ЕАД, която създава самун и сладкарски произведения. Собственик е Арабаджиев. Точно в база на тази компания в Асеноград през 2011 година е трябвало да се настани незаконната фабрика за цигари, поради която е наказан босът Арабаджиев. Тя е тъкмо до затворен клон на “Булгартабак ". В последния миг тогава машините са инсталирани в остаряла мандра в с. Патриарх Евтимово, където се организира акцията на полицията.

Заради незаконната фабрика в селото, следена 3 месеца, на 28 февруари са арестувани 10 служащи и уредникът на софтуерния развой Ангел Петров. Той е инженер и е работил в тютюневата индустрия. Арестувани са и синът му, както и електротехникът, който е поддържал мрежата. Следственият опит демонстрира, че машините в халето могат да произведат 8 мастербокса цигари на час. Иззети са стотици мастербоксове от разнообразни марки - “Виктори ", “Марбъл ", ЛМ, станиоли, целофани, хартия за бандероли.

В хлебозавода на Антон Арабаджиев е открита машина за изпразване на бракувани цигари, тютюнът от които да се употребява във фабриката в Патриарх Евтимово. Антон Арабаджиев е упрекнат няколко месеца след интервенцията - през септември 2011 година Точно година по-късно той и останалите членове на бандата се признават за отговорни в профилирания углавен съд. Всички се разминават с условни присъди, в това число и босът Арабаджиев. Сред наказаните е и Стефан Рангелов, който също е посочен в справката от Англия.  “24 часа " потърси за коментар Антон Арабаджиев на мобилния телефон, посочен в справката от Англия, само че на него отговари различен човек. На номер, посочен като контакт в едно от сдруженията му, споделят, че има различен телефон.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР