Антоанета Йотова е експерт по тема Климат на инициативата за

...
Антоанета Йотова е експерт по тема Климат на инициативата за
Коментари Харесай

"Шокова терапия" заради коронавируса - а за климата?

Антоанета Йотова е специалист по тематика " Климат " на самодейността за наблюдения на природозащитното законодателство " Зелени закони ". Тя е дълготраен откривател на Българската академия на науките в региона на политиките за реагиране на промени в климата с оповестени огромен брой публикации и разбори и един от първите самостоятелни членове на Коалиция за климата - България, като от основаването ѝ през 2005 година до момента е измежду най-активните ѝ членове. Анализът е част от работата на Йотова в самодейността " Зелени закони ", като заглавието е на " Дневник ".

Този разбор на " Зелени закони " е друг от нормалните, само че и обстановката сега - в света и в България, също доста се разграничава от нормалната. Подобно на тематиката за измененията в климата и политиките за реагиране на тези промени - тя е сложна заради нейните многочислени и разнообразни по същността си аспекти, сегашната обстановка на международна пандемия с ковид ни изправя пред големи и от друг темперамент провокации. В тази обстановка, с оглед понижаване на негативните последици за хората и стопанската система, се вземат незабавни решения и се подхващат дейности в на практика всички сфери на живота, като те са най-вече мощно ограничаващи и до степен на шоково превключване по отношение на досегашните условия.

В предходен разбор на " Зелени закони " по отношение на предлагането на Европейската комисия (ЕК) за Европейски закон за климата (ЕЗК) в подтекста на Европейската зелена договорка (ЕЗС), препоръчахме " вместо поддържане на статуса " business as usual " в България, доста бързо да намерим подобаващите за страната способи за " business unusual ".

Концепцията " business as usual " е въведена преди 30-тина години в интернационалните документи за политиките и дейностите за реагиране на промени в климата. Тя идва от климатичните модели, благодарение на които се изследва какви ще са следствията за климата - характеризирани най-общо от междинната световна температура, при разнообразни допускания (сценарии) за икономическо развиване в света. Един от тези сюжети е " business as usual " ( " бизнес както до момента " ), при който се резервира сегашния модел на произвеждане и ползване и не се подхващат дейности за реагиране на климатичните промени. При други сюжети се вкарват разнообразни ограничения за намаляване на негативните резултати от, и за адаптиране към към този момент протичащите се климатични промени. При другите сюжети се получават разнообразни резултати за характерностите на световния климат в бъдеще - да вземем за пример, покачването на световната температура без предприемане на ограничения би могло да е 5 и повече градуса до края на този век, а с въвеждане на разнообразни ограничения би могло да се ограничи до 2 градуса, каквато е и задачата, заложена в Парижкото съглашение за климата от 2015 година

Обстоятелствата в сегашната обстановка на международна пандемия с ковид също постановат незабавен преход от " business as usual " към " business unusual " ( " необикновен бизнес " ), като в тази ситуация " business " включва на практика всички сфери на живота ни. Като част от напъните за опазване здравето и живота на хората, на европейско и национално равнище се подхващат дейности, при което методът на произвеждане и ползване се трансформират шоково, и то радикално.

По-долу (1) представяме някои обстоятелства за свързани с реагиране на пандемията с ковид дейности, които се оказват позитив във връзка с климатичните политики; (2) разясняваме дали и по какъв начин в Европейския съюз (ЕС), надлежно и в България, шоковото превключване към " business unusual " поради ковид би могло да е потребно за реализиране на ограничения от политиките за реагиране на промени в климата.

Факти и провокации

Предприеманите в актуалната обстановка незабавни дейности съвсем блокират действието по досегашния метод на всички обществено-икономически системи по целия свят. Някои резултати от тези дейности, обаче, се оказват потребни по повод положението на околната среда и в частност - на ограниченията за реагиране на климатичните промени.

Най-общо, поради внезапно понижените произвеждане и пътувания - първо в огромни региони на Китай, по-късно в Италия (трета в Европейски Съюз и седма в света икономика), а към този момент и във от ден на ден страни в Европа и по света, понижават излъчванията на парникови газове. По този метод, въпреки и краткотрайно, само че и без специфични вложения, може да се види какъв ще е резултатът на предлагани от десетилетия, само че отлагани, ограничения от политиките за реагиране на промени в климата.

Освен сходни директни изгоди от позиция на реагиране на климатичните промени, вероятни са и непреки такива: в кратковременен проект - преосмисляне на полезности и цели за предприемане на дейности, а в средно- и дълготраен - на задачите и целите на политиките в другите социално-икономически сфери. Тези изгоди могат да се свържат, да вземем за пример, с повишение на доверието в експертизата и професионализма на потвърдили се в дадена област експерти, както към този момент се случва поради пандемията с ковид, демонстрира в своя публикация Иван Кръстев - ръководител на Борда на Центъра за демократични тактики и член на Европейския съвет за интернационалните връзки.

Конкретни обстоятелства от последните няколко седмици, когато в доста страни се подхващат дейности за реагиране на пандемията с ковид, които се оказват и позитив във връзка с климатичните политики, са:

1. Данни от спътника Sentinel-5P на европейската стратегия Copernicus демонстрират забележителен спад на излъчванията на азотен диоксид в Европа в интервала от 1 януари 2020 година до 11 март 2020 година: видео може да се види тук.

Този резултат в огромна степен е обвързван с изключителното състояние, оповестено изначало единствено за северна (и най-развита индустриално), а след това за цялата територия на Италия за попречване разпространяването на ковид. Намалението за Северна Италия е почти с 10% на седмица, а за региона на Милано междинните концентрации на азотен диоксид са били към 65 μg.m-3 през януари, 50 μg.m-3 през февруари и под 40 μg.m-3 през първата половина на март. Припомняме, че азотният диоксид е един от парниковите газове, които се наблюдават по законодателството за реагиране на промени в климата, само че той също е и замърсител на въздуха, контролиран по законодателството за чистотата на атмосферния въздух.

2. " В момента цената на петрола е стигнала съвсем до дъното, газът е на ниска цена, а цените на въглеродните излъчвания също са спаднали внезапно, от €25-30 до €15, " разяснява Юлиян Попов, някогашен длъжностен екоминистър и политически консултант на Европейската климатична фондация. Тези понижени цени евентуално в кратковременен проект (няколко седмици-месеци) няма да се отразят върху цените на горивата и силата, само че в този момент е точният миг да се възнамеряват дейности това да се случи в средносрочен проект (4-5-6 месеца) съгласно развиването и на общата икономическа обстановка в България, Европейски Съюз и в интернационален проект.

3. В подтекста на ограниченията за сигурност поради ковид от няколко седмици Европейският парламент (ЕП), който от много години организира сесиите си в Страсбург и Брюксел (т.е., има повтаряне на сгради/инфраструктура, а значително средства се харчат за пътувания и командировки на депутатите и сътрудниците им), работи единствено в Брюксел. В допълнение, срещите на отраслови министри и на водачите на страните-членки се организират посредством конферентна връзка, а не онлайн в Брюксел или друго място в Европейски Съюз. За няколко месеца в подобен режим на работа на европейските институции заради понижения брой пътувания и обвързваните с тях хотелско-ресторантьорски услуги ще се спестят значително финансови средства, както и излъчвания на парникови газове. Непряк позитивен резултат от конферентния метод на осъществяване на срещите би могло да бъде по-лесното изглаждане на разликите сред страните-членки в настоящия миг на огромни тествания за всички.

Това следва да се разяснява и на идната през днешния ден, 26.03., среща на водачите на страните-членки за новия бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година - Многогодишна финансова рамка (МФР). Според Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/ " Обнови Европа ": " Ако ние с общи старания не успеем да наложим задоволително средства както за нови политики, по този начин и да запазим резултата от остарели политики, само че и да бъдем прозорливи и да заложим съответните финансови принадлежности и средства за бъдещи спешни обстановки, Европейски Съюз отново ще бъде неопитен да се оправя със идващите провокации ".

Подобно на провокациите за реализиране на политики за реагиране на промени в климата, тези в сегашната обстановка на пандемия с ковид са многочислени и разнородни, а най-общо те са свързани с липса на настройка за нуждата от, и допустимо най-точна оценка на рисковете във всеки съответен случай, само че в подтекста на глобализиран взаимосвързан свят. Полезни в това отношение ориентири могат да се намерят, да вземем за пример, в годишните отчети за световните опасности на Световния стопански конгрес. В отчета за 2020 година най-високо в класификацията на рисковете по възможност на случването им са тези от рискови прояви на времето, следвани от рисковете за неуспех на дейностите за реагиране на климатичните промени, а рисковете от инфекциозни болести са отвън топ 10. В класификацията на рисковете по въздействието им, обаче, тези от неуспех на дейностите за реагиране на климатичните промени са с максимален капацитет, а рисковете от инфекциозни болести (каквито са и тези свързани с коронавируса) са на десето място (http://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risk_Report_2020.pdf - фигура ІІ на стр. 3).

Какво може да се чака

В обстановка на изключително състояние в доста страни по целия свят е невероятно да се вършат прогнози. Обобщение за това какво може да се чака в бъдеще дава пред Българското национално радио Сара Фаулър от самостоятелната компания за геополитически разбори и съвещания Оксфорд Аналитика: " когато и да излезем от тази рецесия, стопанската система ни няма да бъде същата - ще има да плащаме голям дълг; навиците и целите ни ще са разнообразни. Тази концепция за работа от у дома ще стане доста по-приемлива. Също по този начин не би трябвало да забравяме напъните, свързани с битката с климатичните промени. Ако потвърдим, че можем без пътувания през идващите няколко месеца, по-късно цената [на пътуванията] ще скочи - просто тъй като хората и компаниите могат и без пътувания, затова без толкоз доста въглеродни излъчвания. В същото време ще забележим нов взрив на цифровите технологии, откакто [разбрахме колко] доста неща могат да се случат онлайн. Или казано по различен метод - в по-дългосрочен проект ще забележим по-малко разноски за транспортна инфраструктура и повече - за цифрова ".

В по-конкретен проект, по отношение на рецесията поради пандемията с ковид Европейска комисия позволи промени в в този момент настоящите Оперативни стратегии (ОП) на страните-членки с оглед пренасочване на средства от тези стратегии за дейности за реагиране на кризисната/извънредна обстановка. Много е евентуално да се отсрочи приемането на Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, бюджетът на Съюза за 2021 година да остане като този за 2020 година и краткотрайно да се замрази работата по подготовка на новите Оперативна програма. При обновяване на тази работа несъмнено ще се трансформират целите както на европейските, по този начин и на националните бюджети, стратегии, разпоредбите за приемане на финансиране.

Добре ще е, обаче, при тези промени да се има поради, че " Трябва нов метод на мислене за решение на проблемите, които сме основали заради стар метод на мислене " (Алберт Айнщайн). Подобно на компликациите при схващане и разбиране на политиките за реагиране на климатичните промени, най-трудна ще е смяната в настройките и държанието в всекидневието на всички - осъзнаването, че заплахата е действителна и то преди да сме директно и мощно пострадали от рецесията.

От друга страна, факторът време - експедитивност на реакцията и промени както на самостоятелно, по този начин и на общностно равнище, е от основна значимост. Колкото по-бързо успеем да създадем добра организация за реагиране на сегашната рецесия, толкоз по-подготвени ще бъдем за последващи, които може въобще да не дават опция за човешки надзор - да вземем за пример, от естествени бедствия, в това число от все по-чести и интензивни рискови прояви на времето заради промени в климата.

Като имаме поради, че пандемиите имат едно огромно преимущество - за разлика от естествените бедствия при пандемии се резервира инфраструктурата, то в случай че сегашната спешна обстановка е " жълт картон " към човечеството, дано я използваме оптимално като опция да сме по-подготвени за " червен(и) картон(и) ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Климатичното съглашение (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР