Антоанета Цонева попита главния прокурор за оставката му, но не

...
Антоанета Цонева попита главния прокурор за оставката му, но не
Коментари Харесай

След ВСС, ново фиаско и в парламента при опитите за „отстрелване“ на Иван Гешев


Антоанета Цонева попита основния прокурор за оставката му, само че не смее да пита водача си Христо Иванов какво прави в джипа на обвинения Бобоков

„ Главният прокурор е безотчетен “; „ Гешев би трябвало да идва в Народното събрание “; „ Гешев се крие “. Вероятно помните добре всички тези лозунги и заклинания. Това бяха мантрите по време на предизборните акции за извършените през предходната година три парламентарни вота. Техните представители непроменяемо участваха в листите на „ Демократична България “ – политическа групировка, свързвана със задкулисието, олигархията и едри предприемачи от години, имащи проблеми със закона и правораздавателната система, в резултат на което държавното обвиняване и персонално основният прокурор Иван Гешев са тяхна цел и зложелател №1, не просто от номинирането му, само че още от времето, в което той ръководеше ликвидираната към този момент Специализирана прокуратура.

Съвсем предстоящо, незабавно щом се докопаха до властта, гаулайтерите на „ Демократична България “ стартираха обезверена борба против неуместния Гешев. А конфигурираната в правосъдното министерство Надежда Йорданова даже съобщи обществено, че щяла да употребява целия запас на страната, с цел да острани основния прокурор. Е, дали съумя в действителност да впрегне в цялостна мощ репресивния уред на изпълнителната власт против Иван Гешев – това ще стане ясно в околните месеци. Но сигурно съумя да изгуби времето на Висшия правосъден съвет (ВСС) с „ правното нищо “, което съгласно водещи адвокати представляваха импортираните от нея сигнали на някогашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов и настоящия вътрешен министър Бойко Рашков по адрес на обвинител № 1. И разумното се случи – настояването на Йорданова за уволняване на Гешев катастрофира във Висш съдебен съвет, откакто кадровиците на Темида го отхвърлиха с внушително болшинство от 16 на 2 гласа. С този акт те на процедура за трети път избраха Иван Гешев, откакто два пъти сториха това през есента на 2019 година, когато президентът Румен Радев върна на Висш съдебен съвет направения с 20 гласа „ за “ безапелационен избор.

Фиаското на Йорданова преди близо две седмици, обаче, не спря нейните съпартийци и близки съратници Иво Мирчев и Антоанета Цонева да привикат Гешев в българския парламент. Явно „ корпулентният политик “ и „ валкирията от Разград “ са смятали, че основният прокурор ще го тресе тресчица, в случай че инцидентно в късния следобяд в четвъртък получи информация за среща с техните велики особи по обяд на идващия ден.

Да, но не.

Въпросното събитие се трансформира в гротеска сходно на мероприятието за унищожаване на Гешев във Висш съдебен съвет. По същия метод той трябваше да бъде остракиран и екзекутиран. Да де, само че вместо да избодат очи, за следващ път му изписаха вежди. Или иначе казано – в реда на нещата е основният прокур
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР