Антоан Верест е съсобственик (заедно със съпругата си, която е

...
Антоан Верест е съсобственик (заедно със съпругата си, която е
Коментари Харесай

Антоан, който може да прави и прости френски ястия

Антоан Верест е съсобственик (заедно със брачната половинка си, която е българка ) и началник готвач на френския ресторант L`instant. След като завоюва за две следващи години наградата " Ресторант на годината " на списание " Бакхус " Антоан стартира нов план - гурме кетъринг и бутик L`instant Boutique & Catering. Антоан ще показа френската кухня на идния първия по рода си фестивал навън за качествена храна и питиета - StrEAT Fest.

Той отваря " порти " на 30 септември, събота, от 10:00 до 22:00 часа и е проведен от изданието " Бакхус ". Всичко за него четете тук.

Антоан идва преди няколко години в София от Монреал, където работи в огромна компания за кетъринг. Той стартира професионалния си път в кухнята на фамилния им ресторант в Бретан, след което е натрупал опит и в доста други краища на света – Париж, Мелбърн и Дубай. Какво Ви води в кухнята?

- Когато бях на 13 година влязох за първи път в професионална кухня да оказвам помощ. Една от дилемите ми по това време беше да бера цветя от градината към ресторанта, тъй че да се на разположение на основния готвач, когато стартира да декорира ястията. Това беше доста забавно за мен. По това време към момента нямах упоритостта да стана основен готвач. Няколко години по-късно се насочих към образование в готварство и по този начин потеглих по този път.

Каква е ролята на храната в опознаването на непозната просвета?

- За мен храната несъмнено е част от дадена просвета. Освен, че е и едно от удоволствията в живота. Общуването сред хората до момента в който се хранят е метод да се срещат разнообразни култури, а това е доста значимо.
 Антоан, който може да прави и елементарни френски ястия
© Николай Дойчинов

Първото ми усещането от България беше, че хората седят по масите, пият, пушат и след това се хранят. В момента, в който стартират в действителност да ядат, аз съм към този момент завършил. За мен беше забавно и да видя, че в България хората до момента в който са на маса вършат бизнес, прекарват време с другари.

Имате ли обичан артикул или фалшификация?

- Мени се всеки месец В момента, да вземем за пример, доста ми се желае да сготвям стриди, липсват ми доста. Като дребен ядях доста стриди, само че в България е мъчно да се намерят, а когато ги има, не са напълно пресни. Голям почитател съм и на сирената и желая да предложа на клиентите ни разнообразни тълкования на френски сирена. Смятате ли, че можете да измененията визията на хората за Франция посредством това, което им готвите? - Смятам, че като се каже френска кухня доста хора си показват нещо доста объркано, дребни порции и от горната страна на всичко доста скъпо.

На стрийт фестивала на Женския пазар ще подготвя елементарни неща с локални артикули и също така евтини. За да видят хората, че френската кухня може да е и напълно елементарна. И това считам, че ще промени визията на доста хора за Франция.

 Антоан, който може да прави и елементарни френски ястия
© Николай Дойчинов

Думата, която Антоан написа в отговор на въпроса ни какво дефинира френската просвета не се нуждае от пояснения - Amoure - обич.

А неговата рецепта за читателите на " Дневник " за селски пастет - четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР