Антитръстовият сблъсък на Google: Какъв е залогът за титана в интернет търсенето

...
Google ще се изправи в съда във вторник срещу правителствени
Коментари Харесай

Google ще се изправи в съда във вторник срещу правителствени служители, които обвиниха компанията в нарушения на антитръстовите правила в нейния мащабен бизнес с търсене, поставяйки началото на дългоочакваната правна битка, която може да промени една от най-доминиращите платформи в интернет.

Процесът, който започна тази седмица във Вашингтон пред федерален съдия, бележи кулминацията на две текущи дела срещу Google, започнали по време на администрацията на Тръмп. Правни експерти описват действията като най-големия случай на монополизация в страната, откакто правителството на САЩ се зае с Microsoft през 90-те години.

В отделни жалби Министерството на правосъдието и десетки щати обвиниха Google през 2020 г. в злоупотреба с господството си в онлайн търсенето, като се твърди, че е навредила на конкуренцията чрез сделки с безжични оператори и производители на смартфони, които превърнаха Google Търсене в стандартна или изключителна опция за продукти, използвани от милиони потребители . Жалбите в крайна сметка се обединиха в един случай.

Google твърди, че се конкурира въз основа на заслугите и че потребителите предпочитат неговите инструменти, защото са най-добрите, а не защото се е придвижил към незаконно ограничаване на конкуренцията. Търсенето на Google осигурява повече от половината от приходите от 283 милиарда долара и нетните приходи от 76 милиарда долара, регистрирани през 2022 г. на компанията майка на Google, Alphabet. Търсенето подхрани растежа на компанията до пазарна капитализация от над 1,7 трилиона долара.

Сега компанията е готова да се защити в многоседмичен процес, който може да промени начина, по който Google разпространява своята търсачка на потребителите. Очаква се делото да включва показания на високопоставени свидетели, включително бивши служители на Google и Samsung, заедно с ръководители на Apple, включително старши вицепрезидент Еди Кю. Това е първият случай, който отива на съдебен процес в поредица от съдебни предизвикателства, насочени към широкообхватната икономическа мощ на Google, тествайки желанието на съдилищата да натискат големите технологични платформи.

„Това е случай, гледащ назад във време на безпрецедентни иновации“, каза президентът на Google по глобалните въпроси Кент Уокър, „включително пробиви в AI, нови приложения и нови услуги, всички от които създават повече конкуренция и повече възможности за хората от някога преди. Хората не използват Google, защото трябва - те го използват, защото искат. Лесно е да превключите търсачката си по подразбиране – отдавна сме отминали ерата на комутируемия интернет и CD-ROM-овете.“

Процесът може да бъде и камбана за по-настоятелната антитръстова програма на администрацията на Байдън.

ВАШИНГТОН, окръг Колумбия - 24 ЯНУАРИ: Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд говори по време на пресконференция относно ново антитръстово дело срещу Google в Министерството на правосъдието на 24 януари 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Министерството на правосъдието и щатите, включително Калифорния, Ню Йорк, Колорадо и Вирджиния, заведоха дело срещу Google за монополизирането от страна на компанията на пазара за онлайн реклами. (Снимка от Anna Moneymaker/Getty Images) ВАШИНГТОН, окръг Колумбия – 24 ЯНУАРИ: Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд говори по време на пресконференция относно ново антитръстово дело срещу Google в Министерството на правосъдието на 24 януари 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Министерството на правосъдието и щатите, включително Калифорния, Ню Йорк, Колорадо и Вирджиния, заведоха дело срещу Google за монополизирането от страна на компанията на пазара за онлайн реклами. (Снимка от Anna Moneymaker/Getty Images) Анна Мънимейкър/Гети изображения

В първоначалната си жалба правителството на САЩ твърди отчасти, че Google плаща милиарди долари годишно на производители на устройства, включително Apple, LG, Motorola и Samsung – и разработчици на браузъри като Mozilla и Opera – за да бъде тяхна търсачка по подразбиране и в много случаи на забранете им да работят с конкуренти на Google.

В резултат на това в жалбата се твърди, че „Google ефективно притежава или контролира каналите за разпространение на търсене, които представляват приблизително 80 процента от общите заявки за търсене в Съединените щати.“

В делото се твърди също, че сделките на операционната система Android на Google с производителите на устройства са антиконкурентни, тъй като те изискват от компаниите за смартфони да инсталират предварително други приложения, собственост на Google, като Gmail, Chrome или Maps.

По времето, когато делото беше заведено за първи път, американските антитръстови служители не изключиха възможността за разпадане на Google, предупреждавайки, че поведението на Google може да застраши бъдещите иновации или възхода на наследник на Google.

Отделно, група щати, водени от Колорадо, отправиха допълнителни обвинения срещу Google, твърдейки, че начинът, по който Google структурира своята страница с резултати от търсенето, вреди на конкуренцията, като дава приоритет на собствените приложения и услуги на компанията пред уеб страници, връзки, рецензии и съдържание от други трети партийни сайтове.

Но съдията, който наблюдава делото, съдия Амит Мехта в Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, отхвърли тези твърдения в решение миналия месец, стеснявайки обхвата на обвиненията, които Google трябва да защитава, и казвайки, че щатите не са направили достатъчно, за да покажат беше необходим опит, за да се определи дали класирането на резултатите от търсенето с Google е антиконкурентно.

Въпреки това решение процесът представлява най-големия напредък на правителството на САЩ в оспорването на Google досега. Мехта каза, че водещата позиция на Google сред търсачките в браузъри и смартфони „е горещо оспорван въпрос“ и че процесът ще определи „дали, като въпрос на действителната пазарна реалност, позицията на Google като търсеща машина по подразбиране в множество браузъри е форма на изключващо поведение.“

Междувременно през януари администрацията на Байдън започна друг антитръстов иск срещу Google в противопоставяне на бизнеса с рекламни технологии на компанията, обвинявайки я в поддържане на незаконен монопол. Този случай остава в ранните си етапи в Окръжния съд на САЩ за Източния окръг на Вирджиния.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР