Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски кораб

...
Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски кораб
Коментари Харесай

Нито един круизен кораб няма да посети Варна и Бургас това лято

Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски транспортен съд няма да посети Варна и Бургас през това лято, съобщи БТВ.

Основната причина за отсъствието на пасажерските кораби е геополитическата конюнктура в басейна на Черно море през последните години.

Круизните компании възнамеряват визитите си най-малко 2-3 години напред. Това значи, че проектите за актуалната 2018 година са правени в горещия интервал на спора в Украйна, както и опитът за боен прелом в Турция.

През 2014 година във Варна дебаркират 36 круизни кораба, които водят в града близо 30 000 туристи. Директор на морската гара тогава е Евгени Игнатов. "И колкото и парадоксално да звучи, то е обвързвано с рецесията. Отказаните кораби от района на Одеса, дребна част от нас пристигнаха при нас. Иначе това, което е обикновено за сезона на Морска гара в годините е към 24-25 кораба ", сподели той.

Това обаче в този момент наподобява като в далечно минало. Настоящата година, без нито един круизен транспортен съд, е най-лошата за XXI век. "Има случаи в 2013 година, когато сме имали четири кораба в един и същи ден ", спомня си Игнатов.

В опит да бъдат върнати круизните кораби по нашите крайбрежия, през последните 3 години зоната към пасажерския терминал във Варна беше реновирана. "Изцяло е изменена визията. Стана доста по-привлекателна и красива. И отзивите също са доста положителни ", разяснява Любомир Добрев, шеф на пристанищен терминал Варна-Изток.

Стоян Маринов от Варненска туристическа камара, е безапелационен, че круиз в Черно море не може да има без положителни взаимоотношения сред Русия, Украйна, Турция и България.

Липсата на круизни кораби не носи огромни финансови загуби на пристанището, само че е сериозен удар за туристическите ни обекти да вземем за пример.

В момента Турция прави опити да върне пасажерите в Черно море със дотации за круизните оператори. Ако успее това ще има позитивен резултат и за нашата страна.

Добрата вест е, че въпреки всичко има индикации за завръщането на пасажерските кораби в Черно море. На пристанището във Варна към този момент има една поръчка за идната година, както и две за 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР