Антиправителственият протест пред парламента блокира за няколко часа днес следобед

...
Антиправителственият протест пред парламента блокира за няколко часа днес следобед
Коментари Харесай

Антиправителствен протест в София блокира за часове бул. „Цар Освободител“

Антиправителственият митинг пред Народното събрание блокира за няколко часа през днешния ден следобяд придвижването по бул. „ Цар Освободител “ в София. Протестът под наслов „ Оставка, съд и промяна на системата “ бе проведен в обществените мрежи.

Движението по булеварда бе възобновено малко през 17 часа, откакто стачкуващите взеха решение да се изтеглят в зона, която да не пречи на трафика.

Полицейското наличие в центъра на столицата остава засилено.

Освен към ръководещите, гневът на протестиращите е ориентиран и към медиите, които съгласно тях са „ продажни “. Телевизионни екипи бяха изблъскани от протестиращите зад полицейския кордон.

Между протестиращите и постройката на Народното събрание имаше компактен кордон от служители на реда. Протестираха няколкостотин души, само че последователно редиците им оредяха.

Те упорстват за оставка на държавното управление и смяна на модела на ръководство и оферират страната да се ръководи по швейцарския модел - с референдуми.

Протестната акция беше оповестена в обществените мрежи като митинг на българите от страната и чужбина.

„ 90 % от българският народ живее под прага на бедността, включително и аз. Пенсионерка съм и напълно обикновено е да се отвращавам от настоящето ръководство и да желая смяна “, сподели една демонстрантка.

„ Искам като всеки българин нещата да се трансформират. Нещата не са добре сега “, съобщи протестиращ мъж. „ Даваме сигнал на всички хора, които желаят да се промени нещо, да са тук, а не в къщи “, добави различен.

„ За свободата се води война. Който желае независимост, да пристигна тука “, сподели трети стачкуващ.

По-рано денем с крясъци „ Оставка “ и под лозунга „ Не на партийните мафии, корупция и концесии “ пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици.

Речите започнаха още преди публично оповестения старт на митинга от 12,00 часа. Той е с авансово оповестена дълготрайност до 22,00 часа довечера.

Протестът бе подсилен от над 34 000 български жители, живеещи в чужбина, обединени от фейсбук групата „ Против геноцида на Борисов и всички досегашни ръководещи мафии “.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „ Будилник “ в Лондон, който изясни някои от настояванията: „ Пряко да се избират всички хора, които ще вземат участие в администрацията на тази страна, както и да могат да се отзовават също, тъй като както си ги избрал, по този начин и би трябвало да можеш да ги отзовеш “.

Планират се митинги сред 12 и 22 часа, които да продължат няколко дни, в това число пред български посолства в чужбина.

За на следващия ден уредниците на демонстрациите готвят поход от Народното събрание до Министерския съвет, а в сряда - митинг и пред централата на Европейска комисия в Брюксел. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР