Антиправителствените протести са заменени от проправителствени Иранската революционна гвардия заяви,

...
Антиправителствените протести са заменени от проправителствени Иранската революционна гвардия заяви,
Коментари Харесай

Иран обяви за потушени антиправителствените протести


Антиправителствените митинги са сменени от проправителствени

Иранската революционна армия съобщи, че народът и силите за сигурност на страната са потушили антиправителстевите митинги. От ареста са били пуснати множеството жители, които са били увлечени в безредиците, само че пък е бил арестуван някогашният президент на страната Махмуд Ахмадинеджад поради това, че е подкрепил бунтовниците.

В изказване, оповестено от организация Сепахнюз, армията твърди, че всички вълнения, основани от непознати врагове като Съединените щати, Израел и Саудитска Арабия, са били победени, съобщи Ройтерс в неделя.

Иранският парламент се събра на закрито съвещание, с цел да разиска седмицата, белязана от анти-правителствени демонстрации - най-масови в страната след противоречивото преизбиране на Махмуд Ахмадинеджад през 2009 година 22 души починаха, а над 1 000 бяха ранени по време на демонстрациите против корупцията и тежката икономическа обстановка в Иран. Агенция Ройтерс цитира свои източници, съгласно които митингите против ръководещите са стихнали, след разполагането на отряди на революционната армия в множеството огромни градове.

Иранският вестник " Ал Кудс ал Араби " заяви за ареста на Ахмадинеджад, цитирайки източници в Техеран, съгласно които той е бил арестуван с утвърждението на висшия водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей по време на аудиенция в град Шираз, съобщи съветската организация ТАСС. Причина за арестуването му станали негови изказвания на антиправителствените митинги, които в Техеран считат за апел към " разпалване на вълнения ".

В тирада пред стачкуващи в южния ирански град Бушер предишния четвъртък някогашният президент декларирал, че " някои от служителите живеят надалеч от проблемите на хората и не знаят нищо за действителната обстановка в обществото ", написа вестникът. Ахмадинеджад подчертал също, че " хората са недоволни " от държавното управление на президента Хасан Рохани, което обвинил в монополизиране на властта и ресурсите.
Иранската организация „ Фарс “ пък цитира формалният представител на силите за вътрешна сигурност Саид Мантозер Ал Махди, съгласно който под гаранция са били освободени множеството от жителите, арестувани по време на безредиците в редица градове на страната.

За тях било преценено, че са били увлечени от бунтовниците. „ Но тези, които със своите деийствия са оскъбрили Ислямската република и започнаха метежа, остават под стража и ще дават отговор за дейстивята си пред съда, уточни Ал Махди.

Той удостовери, че вследствие на митингите, почнали на 28 декември, са починали 20 души, измежду които има и представители на силите на реда.

Недоволството потегли против повищаването на цените в страната, само че прерасна в антиправителствени митинги и по време на безредиците бяха задържани над 450 души. Демонстрациите обаче бяха потушени, а в последните дни в странат асе състояха проправителствени шествия с участиет он амилиони иранци.

Държавната телевизия в Техеран сподели фрагменти от такива демонстрации в няколко огромни града и в неделя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР