Антиправителствените протести продължават. Блокирани заради палатковите лагери остават кръстовищата на

...
Антиправителствените протести продължават. Блокирани заради палатковите лагери остават кръстовищата на
Коментари Харесай

Трите ключови кръстовища в София остават блокирани

Антиправителствените митинги не престават. Блокирани поради палатковите лагери остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и при Президентството. И в трите лагера нощта е минала умерено.

Движението по бул. "Цар Освободител " сред Парламента и Българска народна банка е свободно.

Пред Президентството има няколко палатки. Намиращите се в тях обявиха, че няма да се откажат от настояванията си за оставка на цялото държавно управление и на основния прокурор.

"Ние желаеме цялото държавно управление да си върви, дружно с Гешев. Така да се вземат решение въпросите! Гешев действително държи цялата власт и това не е решение на казуса. Той помилва всички нарушители, той си затваря очите пред тези корупционни покупко-продажби и огромни обири, тъй че без единия или без другия просто казусът си остава. Сигурно пречим на другите хора, които не са протестиращи, само че страната повече пречи на народа си ", съобщи един от протестиращите.

Част от столичани утвърждават дейностите на протестиращите, включително и блокадите на основни места и пътища. За други, обаче, това лимитира свободата на придвижване.

Без съществени нарушавания на публичния ред завърши 28-ия ден на митингите в столицата. Няма арестувани, оповестиха от полицията.

Към 21,00 ч. в пространството сред Президентството и Министерския съвет имаше забележителен брой протестиращи на разнообразни възрасти. Мнозина носеха и "символи на митинга " - тикви и тухли.

Малко след 20 часа протестиращи се събраха и направиха алегорично заравяне на „ диктатурата “ в България. Пред постройката на Министерски съвет бе подложен черен ковчег с надпис „ 2009-2020 година – Борисовата тирания “.

Движението по бул. "Дондуков " в региона също бе спряно.

Към 21 часа протестиращите под прозорците на властта потеглиха на шествие в посока Орлов мост. Сред недоволните най-обсъжданата тематика беше конференцията на ГЕРБ, на която министър председателят Борисов съобщи, че е подготвен да се отдръпна от поста, само че държавното управление да продължи да работи.

Ето какво обявиха протестиращи пред БНР:

„ Надяваме се по-скоро да подават оставка, Бойко Борисов изглеждаше леко бледен “;

„ Много нагли хора, ужасно нагли, може би желаят да се раздели България на две – едни, които го харесват, и други, които не го харесват. И да създадем две Българии “;

„ Само Борисов слушах и съгласно мен беше доста изплашен, продължава да ни разиграва, това е, само че ние всеки ден ще идваме “.

Буря в столицата в следобедните часове през вчерашния ден раздуха палатки на протестиращите в София, само че скоро по-късно лагерите бяха изцяло възобновени.

При палатковия лагер на Орлов мост към 22 ч. ситуацията бе спокойна. Хората обявиха, че ще останат да стачкуват, до момента в който цялото държавно управление подаде оставка.

„ По този метод страна не се ръководи. Държава се ръководи със единодушието на народа. Няма по какъв начин да стане. Народът е пренебрегнат в този миг. Народът би трябвало да каже кой, по какъв начин и за какво и това става с избори “, съобщи протестиращ пред БНР.

„ Какво значи, дайте аз ще се махна, но оставете ми ортаците да крадат, аз ще им диктувам в профил, няма по какъв начин да стане, господин Борисов, сбогом “, разясниха други протестиращи.

Пострада и част от палатковия лагер на майките от "Системата ни убива " пред Софийския университет, само че той също бе възобновен.

"Оставаме, до момента в който не се случи това, за което сме тук, а точно оставка на Гешев, оставка на Борисов и смяна на изборните правила, с цел да може да са ясни ", показа протестиращ.

"Борисов е подготвен да си тръгне, само че ние не се надяваме на чудеса. Ще го повярваме като се случи. За мен персонално беше някаква доста странна конференция. Дали им набиваше канчетата, дали им набиваше ум на хората, само че в последна сметка, за мен персонално, това приключване на информация къде ще бъде срещата и по кое време и методът, по който се организира - с всичките тези техни частни охранители, които направиха ексцесиите с протестиращите - за мен това беше за да се опита да настрои публичното мнение против нас. Ние по тази причина взехме решение да останем тук, на един от лагерите. Хората, които седят тука, не са ходили там да се разправят. Ние си имаме нашата цел, която е ясна. Ние имаме кротичък митинг и ще отстояваме нашите претенции до край ", изясни той.

"За нас също е некомфортно, тъй като ние да сме тук и скърбя, че някой го възприема като дискомфорт за битовия му живот, само че извънредно време е да помислим за по-дългосрочните цели, тъй като корабът потъва ", съобщи различен от протестиращите.

Протестиращите против държавното управление не престават да упорстват спокойно за оставката на кабинета и основния прокурор и обявиха, че не одобряват разновидността министър председателят Бойко Борисов да се отдръпна, а държавното управление и Народното събрание да продължат да работят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР