Антиоксидантите ни защитават от вредното въздействие на околната среда и

...
Антиоксидантите ни защитават от вредното въздействие на околната среда и
Коментари Харесай

Защо трябва да консумираме антиоксиданти?


Антиоксидантите ни пазят от нездравословното влияние на околната среда и затова необятно се употребяват в козметиката и медицината. С тях е обвързвана вярата за понижаване на смъртността от инфаркти и инсулти – болесттите, които лишават най-вече човешки животи.

През 70-те години на ХХ век химикът Лайнус Полинг съобщи, че огромните дози витамин С оказват положително влияние върху организма, оказват помощ против настинка и доста други недъзи, в това число рак. Въпросът е в това, че аскорбиновата киселина е мощен антиоксидант, т.е. вещество, което се опълчва на рисковите последствия от утилизацията на кислорода от клетките на нашия организъм. Въпреки че не всички изказвания на Полинг се потвърдиха, ползата към антиоксидантите внезапно се усили. Сега те се учат в целия свят, търсят ги в природата, пробват се да ги синтезират и на тяхна основа да произведат медикаменти.

Антиоксидантите вътре в нас

„ Преди милиарди години, когато в атмосферата на Земята се е появил кислородът, живите организми са се възползвали от това за по-ефективното приемане на сила от органични субстракти. Но кислородът освен окислява органите с отделянето на огромно количество сила, само че и поврежда основните молекули на клетките. Освен това, от него при избрани условия, да вземем за пример в наличието на метали с преходна валентност, се образуват надалеч по-силни окислители, дейни форми на кислорода: водороден пероксид, супероксиден анион и хидроксилен радикал. Това е цената за нарасналото потребление на сила “, съобщи пред РИА „ Новости “ докторът на биологическите науки Юрий Користов, завеждащ лабораторията в Института за теоретична и пробна биофизика на РАН.

Кислородът се употребява от особени органи на клетките – митохондриите. Те създават от него молекули аденозинтрифосфат, които са източник на сила за организма. Там в митохондриите се образуват като непряк артикул – дейните форми на кислорода /АФК/. Те имат свободен електрон, затова търсят нападателно с кого да влязат в реакция. Излишъкът от АФК е кадърен безусловно да убие клетката /учените назовават това окислителен стрес/. АФК оказва помощ за стареенето, развиването на атеросклерозата и обвързваните с тях сърдечно-съдови болести, ревматоиден артрит, катаракта, някои типове онкологични болести. За да не влязат в окислителен стрес, организмът в процеса на еволюция е изобретил антиоксидантната отбрана, обезвреждаща АФК. Освен това, кислородните радикали задействани в битката с непознатите инфекции, нападащи организма, работят като медиатори в междуклетъчните и вътрешноклетъчните връзки, оказват помощ да се избавим от другите артикули на метаболизма и ксенобиотиците.

„ Антиоксидантната отбрана е формирана от нискомолекулярни съединения, реагиращи с АФК както във водната фаза на клетките, по този начин и в мембраните. За основен нискомолякулярен антиоксидант се счита глутатионът. Освен него, това са витамините от група Е /токофероли/, витамините от група А /ретиноли/ и провитамините от група А /α-, β-, γ-каротини/, витамините от група D /калцифероли/, К /филохинони и менахинон/, липоевата киселина, някои стероидни хормони, мелатонин “, съобщи Користов.

Как да свалим окислителния стрес

По принцип здравите кафези не са застрашени при естествените условия на окислителния стрес. Рискът нараства, в случай че индивидът е болен, да вземем за пример, от диабет. Или е подложен на облъчване, даже ултравиолетово, когато прави загар на слънце. Или когато е дишал нечист въздух. Антиоксидантната отбрана на организма може да не се оправи и да се нуждае от външна помощ.

„ Напълно резонно е да одобряваме антиоксиданти, защото постоянно се оказваме в стресови обстановки и боледуваме. Те се съдържат в доста храни, като соковете, плодовете и зеленчуците. Много добре е изучено антиоксидантното влияние на витамините от групата Е и D ”, споделя претендентът на химическите науки Максим Абакумов, който завежда лаборатория, разработваща ефикасни начини за доставката на антиоксиданти до болния сектор от организма.

Ние консумираме растителна храна, артикули, богати на цинк и селен, или гълтаме таблетка витамин, и антиоксидантите се транспортират по целия организъм благодарение на кръвта. Това е изцяло задоволително за здравия човек. Друг въпрос е, когато организмът е болен. Тогава кръвният поток е нарушен, появява се кислороден апетит, а остатъкът от АФК унищожава клетките. За да се оправи с кислородните радикали организмът се нуждае неотложно от антиоксиданти, които да бъдат доставени до патологичното огнище, което, като предписание, се намира в мускулите, сърцето, мозъка, дробовете или бъбреците, т.е. там където е нараснал метаболизмът.

„ Възниква въпросът: по какъв начин? За синтетичните оксиданти пътят през хранопровода постоянно е негоден. Тогава те се вкарват посредством системи или инжекции. Начинът на доставка зависи доста от химичната конструкция на веществата. Но антиоксидантите в този случай имат ролята на спомагателна терапия в арсенала с спешна помощ. Те единствено понижават тежестта на следствията от окислителния стрес “, заключава Абакумов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР