Антимонополният орган на Европейския съюз в лицето на ЕК обяви

...
Антимонополният орган на Европейския съюз в лицето на ЕК обяви
Коментари Харесай

ЕК разследва гигантите BMW, Volkswagen и Daimler за картелно споразумение

Антимонополният орган на Европейския съюз в лицето на Европейска комисия разгласи във вторник, че стартира следствие за " вероятно скрито съглашение " сред немските автомобилни производители BMW AG, Daimler AG и Volkswagen AG VOW.XE за ограничение развиването на по-малко замърсяващи околната среда технологии. Това оповестява The Wall Street Journal, представен от БНР.

Европейската комисия уточни, че започва това изследване след осъществяване на инспекции през октомври 2017 година в индустриални пространства на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi AG и Porsche в Германия. Инспекциите бяха провокирани от информация, че производителите на коли, наричани още " кръгът на петте ", са взели участие в срещи, на които са обсъждали създаването и внедряването на технологии за ограничение на нездравословните газови излъчвания на създаваните от тях коли.

" Ако бъде потвърдено, това скрито съглашение може да лиши потребителите от опцията да купуват по-малко замърсяващи коли, макар технологията, с която разполагат производителите ", съобщи европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер.

Европейска комисия уточни, че ще преценя дали фирмите са се съгласили да лимитират създаването и стартирането в употреба на две системи за ограничение на нездравословните излъчвания – " системи за селективна каталитична редукция ", които понижават нездравословните излъчвания на азотни оксиди от леките коли с дизелови мотори и филтрите за частици " Otto ", които лимитират нездравословните излъчвания на прахови частици от леки коли с бензинови мотори.

Правилата на Европейския съюз не разрешават съглашения и съгласувани практики, които могат да повлияят на търговията и да предотвратят или лимитират конкуренцията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР