Антимонополната комисия на Тайван глоби американския производител на чипове Куалком

...
Антимонополната комисия на Тайван глоби американския производител на чипове Куалком
Коментари Харесай

Тайван глоби със 773 млн. долара производителя на чипове Куалком


Антимонополната комисия на Тайван санкции американския производител на чипове " Куалком " (Qualcomm) с рекордните 773 млн. $ за нарушение на закона, съобщи организация Блумбърг в четвъртък.

Според регулатора, " Куалком " е допускала нарушавания минимум седем години и е злоупотребявала с преобладаващото си състояние във връзка с системите за транспорт на данни CDMA, WCDMA и LTE, като е отказвала лиценз за значими технологии на компании, които не са приемали нейните условия. В същото време " Куалком " е получила от тайвански компании 13.2 милиарда $ лицензионни такси.

Освен наложената санкция, комисията задължи производителя да анулира редица съглашения, задължаващи съперниците да й дават данни за клиентите си и друга информация.

Представители на софтуерния колос оповестиха, че компанията не е съгласна с решението на регулатора и счита да апелира идната седмица.

В момента " Куалком " се съди с " Епъл " (Apple). През януари тази година " Епъл " подаде иск против " Куалком " за 1 милиарда $, с който упреква колегата си в корист с господството на пазара и налагане на заробващи условия за лицензиране на своите патенти. По–късно " Епъл " заведе още два желае против компанията за чипове в съдилища в Китай и Англия.

През април " Куалком " подаде в съда ответен иск против " Епъл ", обвинявайки компанията в редица злоупотреби, свързани със взаимното им партньорство. По-късно " Куалком " подаде искове и против " Фокскон " (Foxconn), " Пегатрон " (Pegatron), " Уистрон " (Wistron) и " Компал " (Compal), които сглобяват смарт телефоните " Епъл ". Производителят на чипове ги упрекна в преустановяване на изплащането на таксите за потребление на неговите патентовани технологии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР