Антимигрантската операция София, извършвана под егидата на ЕС в Средиземно

...
Антимигрантската операция София, извършвана под егидата на ЕС в Средиземно
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Антимигрантската интервенция " София ", осъществявана под егидата на Европейски Съюз в Средиземно море, бе краткотрайно прекратена поради отхвърли на новото италианско държавно управление да приема в своите пристанища бойни кораби със избавени бегълци на борда си

Още по тематиката
Вечерни вести: ГЕРБ амнистира приватизатори отпред с Домусчиев, Европейска комисия санкции Гугъл

И още: 100 млн. лв. целево финансиране на БДЖ за закупуване на нови влакове през 2020 г.; Европейски Съюз вкарва вносни мита за стоманата от трети страни
18 юли 2018
Вечерни вести: Европейски Съюз и Япония ще търгуват без мита от следващата година, кабинетът задвижва кандидатурата за банковия съюз

И още: Страсбург осъди Русия за неефективно следствие убийството на Политковская; Какво ще промени претендентът за шеф на здравната каса
17 юли 2018 Този петък се навършиха 49 години от първото кацане на човек на Луната, осъществено на 20 юли 1969 година През идващите към четири години шест пилотирани експедиции посещават най-близкото ни галактическо тяло. На 11 декември 1972 година обаче човешки крайник за финален път стъпва на естествения земен сателит, с което дръзките фантазии за проучване на дълбокия Космос още веднъж са сложени в режим на изчакване - най-много заради на практика и финансови съображения.

През последните няколко години обаче човечеството е на прага на нова галактическа гражданска война, този път задвижвана от частния бранш. В поддръжка на визията, че Космосът не е просто " момчешка работа ", милиардерът Илън Мъск и неговата корпорация SpaceX демонстрираха, че извънземното пространство също може да е място за сериозен бизнес.

Този уикенд те образно демонстрираха, че галактическите кораби за многократна приложимост освен не са станали светиня от предишното след края на програмата Space Shuttle, само че и че могат да са все по-евтини и по-ефикасни. Правителството на Англия също припозна вероятността за комерсиализация на Космоса и в подтекста на идния Brexit разгласи, че ще строи собствен личен космодрум без поддръжката на Европейски Съюз.

Но въпреки новият дръзновен ентусиазъм на галактическите мечтатели да е въодушевяващ, дневният ред на събитията тук долу, на Земята, продължава да прекомерно банален. В подтекста на ескалиращата международна комерсиална война непредсказуемият американски президент Тръмп да вземем за пример заплаши с нови наказателни мита целия импорт на китайски артикули на стойност над 500 милиарда $. Той размаха пръст и на Европейски Съюз, само че за сметка на това замисля да вдигне глобите против един от най-влиятелните съветски олигарси и неговия алуминиев индустриален конгломерат " Русал ".

На българска земя водачът на главната опозиционна партия Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък се разгласи изненадващо за нова " промяна на системата ". Ако обаче погледнем съответно предложенията на социалистите, ще забележим не " нещо ново, друго, различен метод ", както споделят депутатът Вигенин, а по-скоро самобитно пътешестване с машината на времето към епохата на Нийл Армстронг и кацането на Луната, само че с назад приземяване от неверната страна на желязната завеса...

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Българска социалистическа партия ще " сменя системата "

Българска социалистическа партия изненадващо се хвърли в радикална идеологическа атака против актуалните ръководещи. " Не предлагаме опция на ГЕРБ, а опция на системата ", разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на национално заседание на партията в НДК, на което беше показан управнически документ, наименуван " Визия за България ". На процедура обаче за момента социалистите най-вече изтупват от прахта обичайните си хрумвания за " връщане на страната " в сфери като стопанската система и образованието като ги обогатяват с националистическо-популистки тематики, като да вземем за пример отпора против Истанбулската спогодба.

Социалистите обаче не се задоволиха с общи идеологически послания и минаха към конкретика: Нинова изненадващо предложи Българска социалистическа партия да се откаже от поддръжката за влизането на България в еврозоната. Тя още веднъж изиска и да се отстрани плоският налог и да се премине към прогресивно подоходно облагане. Това не е нова позиция, само че понякога социалистите тихомълком се отхвърлят от нея, а след това отново я пазят. Засегнат беше и напълно разумният въпрос за какво със закон се опрощават неизпълнени следприватизационни задължения, които облагодетелстват купувачите с милиони.

Трети мол заработва във Варна до края на годината

Собствениците на бъдещия мол Delta Planet във Варна са изтеглили заем от 22 млн. евро от Уникредит Булбанк за завършването на комерсиалния център. Това излиза наяве от документи в Търговския указател, от които се вижда, че като поръчителство по заема е заложен съвсем готовият мол. Частта от заема за строителството е 20 млн. евро. " Галерия Варна ", която има и ръководи обекта, получава и до 2 млн. евро за зародилия Данък добавена стойност около завършването и още 600 хиляди евро за покриване на финансовия риск.

Оценяваният на 120 млн. евро търговски център беше построен до акт 15 от полската група GTC (Globe Trade Center), която влага в постройката 90 млн. евро. През 2010 година обаче планът беше замразен поради рецесията и насищането на пазара във Варна с молове, а след това полският притежател беше заставен да се освободи от някои от активите си. " До края на годината сигурно отваряме ", разяснява пред " Капитал " Петър Дудоленски, който е изпълнителен шеф на настоящия притежател " Галерия Варна ". По думите му сега се водят договаряния с евентуални наематели за над 85% от площите в мола.

Jumbo отваря магазин в " Илиянци "

Гръцката верига за детски играчки и артикули за дома Jumbo ще построи идващия си магазин в България в столичния кв. " Илиянци ". Това излиза наяве от показаното капиталово предложение. Това ще бъде десетият обект на компанията в страната. Проектът към този момент е минал част от процедурите и се чака да бъде приключен до края на тази година или при започване на идната.

Инвестиционното предложение на " Джамбо Европейски Съюз.Б " е за създаване на магазин за промишлени артикули и детски играчки в промишлената зона на кв. " Илиянци ". Предвижда се обектът да е с обща застроена повърхност от 12 150 кв.м и да има открит паркинг за към 300 автомобила. Според известието, оповестено на уеб страницата на регион " Надежда " през февруари, се планува в обекта да работят към 50 души на двусменен режим на работа, а срокът за строителство да бъде към една година след приемане на позволение за градеж. Наскоро районната екоинспекция реши, че за осъществяването на плана не е належащо правене на Оценка на въздействието върху околната среда.

Производител на марихуана за пръв път излиза на щатската борса

Фотограф: Красимир Юскеселиев
Канадският производител на канабис Tilray излезе на фондовия пазар в Съединени американски щати, като акциите на групата се търгуваха за 17 $ на електронната борса Nasdaq в сряда. Това е първото първично обществено предложение на компания от бранша на огромна борса в Съединени американски щати. Двете тържища - Nasdaq и NYSE, одобряват компании, които към този момент са листнати на фондовата борса в Канада, както и компании с бизнес за продукция или дистрибуция на канабис.

Употребата на марихуана за медицински цели е позволена на федерално или национално равнище в 29 страни, означават от Tilray. През октомври се чака Канада да стане първата огромна индустриална страна, която да легализира използването на марихуана от пълнолетни на федерално равнище. Към момента 180 млн. души използват постоянно марихуана, а международният пазар на канабис, в това число и незаконният, възлиза на 150 милиарда $ годишно, демонстрират данни на Организация на обединените нации.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Англия строи личен космодрум

С оглед на идния Брекзит (и най-вероятното проблематичното бъдещо присъединяване в Европейската галактическа агенция) английското държавно управление е взело решение за създаване на лична площадка за изстрелване на ракети в орбита. Космодрумът ще се намира в отдалечения и относително необитаем регион на полуостров А`мхойн, Северна Шотландия, и в началото ще е предопределен единствено за изпращане на спътници в Космоса.

" Нашата страна е една от най-хубавите в създаването, производството и потреблението на спътници – огромни и дребни ", разяснява по този мотив икономическия министър на Англия Грег Кларк при оповестяването на плана на интернационалното авиошоу във Фарнбъроу.

Строежът на площадката ще бъде предоставен на консорциум, управителен от американския авиокосмичекски колос Lockheed Martin, който получава за задачата 23.5 млн. паунда.

Строежът на първия английски космодрум ще бъде предоставен на консорциум, управителен от американския авиокосмичекски колос Lockheed Martin

Корпорацията дава обещание да пребазира на новия космодрум ракетата Electron на Rocked Labs – втората частна компания след SpaceX, способна да изпраща товари (макар и малки) в Космоса. В момента компанията употребява дребна стартова площадка в Нова Зеландия. Освен Lockheed Martin на новия космодрум ще оперира и частният комически стартъп Orbex, който създава 17-метрова ракета, предопределена за изстрелване на спътници с тегло сред 100 и 200 кг.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Тръмп и Юнкер се срещат за търговски диалози

Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия

[Reuters] Американският президент Доналд Тръмп ще посрещне ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Белия дом на фона на покачващо се напрежение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. На 25 юли двамата водачи ще обсъдят тематики като търговия, стопанска система и сигурност. Тръмп поде комерсиална война против блока, като наложи мита върху вноса на стомана и алуминий. Той твърди, че Брюксел се отнася към Съединени американски щати по един " доста непочтен метод " във връзка с търговията и също така сблъска позиции с европейските водачи и по други въпроси като иранската нуклеарна договорка и построяването газопровод, свързващ Европейски Съюз с Русия.Брюксел отвърна със свои мита върху американски артикули, което накара Тръмп да заплаши с още цени върху европейското произвеждане, в това число коли.

Говорител на Европейската комисия разяснява във връзка срещата: " Юнкер ще пътува до Вашингтон, където ще бъде признат от американския президент и двамата ще обсъдят съдействието сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по необятен набор от цели, в това число външна политика, сигурност, контратероризъм, енергийна сигурност и стопански напредък. Те ще се концентрират върху подобряването на трансатлантическата търговия и върху построяването на по-силно икономическо партньорство. "

Конституционен съд ще разгласи решението си за Истанбулската спогодба

Конституционният съд разгласи, че в петък (27 юли) ще разгласи от дълго време чаканото решение дали Истанбулската спогодба подхожда на българската конституция. Каквото и да е решението, то ще провокира мощен публичен интерес и ново опълчване поради мощно поляризираните отзиви по въпроса за конвенцията, още повече че по това дело се стигна и до евакуиране на към този момент изпратено мнение на Висшия адвокатски съвет, подкрепящо конвенцията, както и до неспособност Върховният касационен съд да формулира общо мнение.

Аргументите всъщност в поддръжка на конвенцията са обществено известни, в това число и от множеството изпратени мнения до Конституционен съд. От съперниците на конвенцията в Конституционен съд се чака да се чуят съществени причини, доколкото досега против нея се изричат единствено хибридни тайни теории.

Българска народна банка ще разгласява п арична и лихвена статистика

Във вторник Българската национална банка (БНБ) ще разгласява паричната статистика за юни, а два дни по-късно ще бъдат налични и данните за лихвените нива.

Паричната статистика демонстрира по какъв начин се движи кредитирането в страната, което пък е знак за потреблението и вложенията. Така да вземем за пример през май огромен растеж имаше на потребителските и жилищните заеми. Фирменото кредитиране пък пораства при надалеч по-умерени темпове, което допуска и умерена капиталова интензивност в частния бранш. При лихвите пък посоката продължава да е най-вече надолу.

До петък президентът би трябвало да реши дали ще наложи несъгласие на закона за горивата

В петък изтича срокът, в който противоречивият нов закона за горивата (Закон за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен произход) би трябвало да бъде оповестен в Държавен вестник, в случай че президентът не реши да му наложи несъгласие. Такова искане насочиха в средата на седмицата от Асоциацията на индустриалния капитал в България, както и от извънпарламентарната коалиция " Демократична България ".

Исканията са изцяло разумни поради митингите против закона от страна на дребния бизнес в сектора, който го дефинира като наказателен и лобистки, защитаващ ползите извънредно на огромните петролни компании.

Ловът на диви прасета стартира 2 месеца по-рано поради чумата

Фотограф: Юлия Лазарова Представители на Лесотехническия университет и още няколко природозащитни организации (Българска фондация " Биоразнообразие ", Професионалната ловна асоциация в България (ПЛАБ) и др.) са изпратили писмо до президента Радев, с което упорстват президента да наложи несъгласие на Закона за лова и запазване на дивеча.

Причината за това са измененията, с които ловът на дива свиня се позволява да стартира от 18 юли, а не от 1 октомври, каквато е практиката, стимулирано от установени случаи на африканска чума по свинете на километри от българската граница с Румъния. Според еколозите това заплашва от заличаване тазгодишната популация на родени през май и юни млади елени и сърни, които могат да станат неволна жертва на ловните хайки и рискува да докара до нежелана миграция на дивеч, при което заболяването да се придвижи в разнообразни райони на страната.

Продължава приемът по документи в гимназиите

До 24 юли продължава приемът на документи от искащите да учат в неспециализирани учебни заведения и гимназии след приключено главно обучение през образователната 2018/2019-а година. Кандидат-средношколците могат да заявят желанието си и по електронен път на уеб страницата на просветното министерство.
В Софийските гимназии останаха към 1700 свободни места след второ класиране.

" Фонд за недвижими парцели България " ще набира средства

На 27 юли (петък) ще се организира аукцион за неизползваните права от нарастването на капитала на " Фонд за недвижими парцели България ".

Дружеството пробва да набере от финансовия пазар малко над 20 млн. лева, които да влага в строителството на нова бизнес постройка, намираща се на територията на " София тех парк " в столицата.

Микрокредитиране със споделен риск

Фондът на фондовете провежда на 24 юли (вторник) информативен ден, на който ще показа изискванията за прилагане на финансов инструмент " Микрокредитиране със споделен риск ", който черпи запас по стратегия " Развитие на човешките запаси ". Той е ориентиран към дребни и междинни предприятия, които биха могли да се възползват от облекчени условия.

На срещата ще вземат участие представители на банковия бранш, микрофинасиращи институции, представители на лизингови сдружения.

Българска социалистическа партия води Брегович на Бузлуджа

В петък и събота социалистическата партия провежда обичайния събор на поляната на Бузлуджа. След политическите речи симпатизантите ще бъдат забавлявани от сръбския артист и композитор Горан Брегович. Бившият министър на културата по времето на Тодор Живков Георги Йорданов ще получи премия на името на Димитър Благоев, както и писателката и историк от Англия Мерсия Макдермот, създател на биографията на Дядото, както и на книги за Левски, Гоце Делчев и Яне Сандански.

Обикновено водачът на партията употребява мотива за някакво политическо обръщение, което да стигне до повече симпатизанти на Българска социалистическа партия по едно и също време. Миналата година Корнелия Нинова изненадващо избра за акцент апела да се поддържа президента в желанието му да назначава новия орган за битка с корупцията.

Интересно е какво ще направи тази година, откакто по-съдържателното събитие за Българска социалистическа партия мина тази събота - Национално заседание, на което беше показана визията за ръководство в четири бранша.

Горан Брегович

Фотограф: Юлия Лазарова

OUT-OF-OFFICE

Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Модерно изкуство
До 27.07
Контролиран опит. Пето издание на фестивала 180° за музика, танц, спектакъл, архитектура и образни изкуства, чиито разкриване е с съоръжения на берлинския архитектурен колектив Popticum. В Гьоте-институт ще бъде изпълнен репертоар с произведения на Джон Адамс, Паул Фрик, Джон Кейдж и други
Всички елементи на 180-degrees.org.

Кино
До 27.07
Burgas International Film Festival. Над 30 заглавия от страните от района на интернационалния кино фестивал в Бургас, измежду които пълнометражните " Безкрайната градина " (България) на Галин Стоев; " Синът на София " (Гърция) на Елени Псику, " Йева " (Армения) на Анахид Абад и други, както и и 8`’19 (България), чийто сценарист – писателят Георги Господинов, ще закрие фестивалната стратегия (26 юли от 19:00 ч. в Гранд хотел и СПА " Приморец " ). Още документални заглавия, късометражната селекция и съпътстващи събития.
На лятна сцена " Охлюва ", Културен център " Морско казино " – Бургас, и остров Света Анастасия. Всичко на http://burgasfilmfest.com.

Вино
26 – 28.07
Wine Fest Burgas 2018 . Над 35 български производители и вносители на виновност ще се показват със свои етикети на винения фестивал в Бургас. Възможност за пазаруване и на ръчно направени аксесоари, бисквити от лимец, сирена с трюфели, трюфели и бонбони с трюфели, както и екзотични пикатни сладка, пюрета и разядки.
В зали 2, 3, 4 на Експозиционен център " Флора " в Морска градина, от 16:00 до 22:00 ч. Цена на билет 10 лева - включващ безвъзмездна дегустация по щандовете плюс подарък брандирана професионална дегустационна чаша.

Литература
Д о 23.08
Happy Hour. Всеки ден до края на август сред 13:00 и 14:00 ч. издателствo " Колибри " кани читателите си в своите две фирмени книжарници за продажба - 20% за всички издадени от него книги.
София, ул. " Иван Вазов " 36 и Френски културен институт, пл. " Славейков " 3.

Изложба
До 8.09
Огледалце, огледалце, я кажи. В изложбата " Силуети в огледалото " кураторът Емил Чушев показва 15 огледала от XIX и XX век, събрани през последните 30 години от Франция, Италия и Австрия. Стилът е сецесион и барок, позлатата е с розово злато и майсторки направена дърворезба. Девет статуи на модерни създатели се оглеждат в тях.
В изложба " Нюанс ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР