Антикризисното увеличение на заплатите на държавните служители на първа линия

...
Антикризисното увеличение на заплатите на държавните служители на първа линия
Коментари Харесай

28 ведомства си вдигат с 30% заплатите зад паравана на кризата

Антикризисното нарастване на заплатите на държавните чиновници на първа линия се оказа заслон за покачване на приходите в държавни ведомства, за които мъчно може да бъде открита връзка с ковид. Проектът на промени в наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация е оповестен за публично разискване и нетипично за този вид съвещания притегля много рецензии от жители.

С измененията ще стане допустимо 28 държавни ведомства да усилят до 30% разноските си за личен състав. Част от тях като здравните инспекции, инспекцията по труда, обществените служащи изнесоха огромна част от противоепидемичните ограничения на гърба си, макар че са измежду най-ниско платените в държавния бранш. В листата обаче са включени и служби, които имат периферна връзка с рецесията. Става дума за общо 33 600 чиновници и 16.5 млн. лева месечно, заяви " Медиапул ", базирайки се на информация от Министерството на финансите.

В претекстовете към плана са посочени два съществени критерия за нарастването. Единият е администрацията да е натоварена с действия по преодоляване на пандемията и следствията от Covid-19, в това число да има чиновници на първа линия, чиито отговорности включват обслужване и надзор „ на терен “, с директен контакт с други лица. Другият е в тези ведомства главните заплати на чиновниците да са по-ниски спрямо други институции, макар забележителния размер на отговорностите им и директния риск за здравето.

Най-голямо неразбиране буди включването в листата на изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Не е ясно за какво антикризисно би трябвало да се усилват заплатите и в ДНСК, която в последните месеци се занимава главно да запушва кавги със сараи и укрепителни уреди по морето.

До 30% нарастване е планувано за Национална агенция за приходите и организация " Митници ", които имат доста чиновници с директен контакт с жители, само че пък са измежду най-високо платените администрации в държавния бранш. В приходната организация имаше съществено неодобрение поради прекъсването на бонусите при започване на рецесията, защото те могат да образуват до 30% от заплатата. Вероятно в този момент тази удръжка ще се компенсира с нарастването.

По линия на недоволството евентуално са планувани за нарастване и работещите в основна дирекция " Изтърпяване на наказванията ", които тези дни стачкуваха за по-добро възнаграждение. Сред мненията в границите на публичното разискване обаче се слага въпросът за какво липсва Групово дело " Охрана ", която се занимава със същата активност. " Едната дирекция цялостни пандизите с лишени и ги конвоира и не е добавена. Друга функционалност на ГДО е инспекция на лицата в правосъдните здания. Момчетата правят по 2-3 хиляди инспекции на всевъзможни хора в постройките всеки ден ", показва създателят на тази забележка. 

В листата са още автомобилната администрация, организацията по метрология, държавната комисия по стоковите тържища и борсите, инспекторатът за запазване на недвижимото културно завещание, Националният институт за помиряване и арбитраж, басейновите дирекции и Регионална инспекция за опазване на околната среда към екоминистерството.

В измененията не са упоменати никакви критерии, по които вътрешно ще се разпределя нарастването на заплатите. Преценката е в ръцете на ръководителя на съответната конструкция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР