Антикризисните мерки на властта трябва да се прилагат незабавно, защото

...
Антикризисните мерки на властта трябва да се прилагат незабавно, защото
Коментари Харесай

Кризата ще удари най-тежко работещите в сивия сектор

Антикризисните ограничения на властта би трябвало да се ползват неотложно, тъй като забавяне даже от няколко дни ще ги обезсмисли, настояват анализатори. Държавните механизми за отбрана обаче ще предпазят само наетите в светлия сегмент на стопанската система, а работещите в сивия бранш ще бъдат измежду най-уязвимите в тази обстановка, предизвестява икономистът Петър Ганев. Кризата към ковид ще удари доста мощно рискови групи, акцентира той в изявление за националното радио.

"Големият проблем е, че доста хора, които разчитат на динамичността в стопанската система и нямат никакви "запаси ", просто получават някакъв приход, който незабавно се харчи. Но в случай че стане проблем, постоянно могат да станат таксиметрови водачи, да отидат в строителството, т.е. динамичността на пазара на труда им разрешава оцеляването, сега, когато си в пандемия и би трябвало да си стоиш у вас – няма по какъв начин да намериш тази нова работа, в случай че те уволнят. Липсата на тази динамичност удря голяма част от подобен вид служащи, на които внезапно приходът им става нула, а пък разноските си текат. Така че има някои групи, които са много по-тежко ударени и те не са обичайният нает труд”, разяснява икономистът.

Ще ревизира ли рецесията по какъв начин работят обществените служби? Според Петър Ганев, общественият патронаж, който всекидневно е в сянка и е подценяван, внезапно се снабдява с централна роля в събитията. „ Такъв вид детайли би трябвало да бъдат оптимално подкрепени и е добре да си вземем поучения за края на изключителното състояние – кои услуги работят и кои реализират по-малък триумф ", показва той.

Необходими ли са ограничения против спекулата? Ако в целия свят е нараснало търсенето на маски и дезинфектанти и ти ги внасяш извън, където цената към този момент е по-висока, разумно е, че няма по какъв начин да ги продаваш на цената отпреди три месеца, отбелязва Петър Ганев.

По думите му, такава обща рамка, която да обхване всички, просто не работи. "Не сме безсилни, защото приказваме за пазари с огромно предложение и огромна конкуренция, когато става дума за хранителни артикули. В момента има доста, доста места, откъдето един артикул може да се купи – да вземем за пример аз вървя в кварталните магазини, където няма опашка, други избират да се наредят в огромната верига и да купят повече неща, вместо всеки ден да вървят до кварталния магазин. Има избор в това отношение и има обилие от хранителни артикули. Случаят с маските и дезинфектантите е по-различен”, сподели още специалистът.

Посяга ли разпространяването на ковид и върху демокрацията и правовия ред в страната и по какъв начин ще наподобява връщането към досегашния темп на живот? "Вижда се в говоренето, че се вършат опити да се прокарват тези, че "ето, виждате ли, какъв брой дейно е, когато сме в изключително състояние и с една заповед на министъра може да се блокира цялостен град. Едва ли не, тази успеваемост за какво да не я предадем по-късно. Поне аз виждам даже в икономическия диалог по тематиката такива нюанси”, акцентира Ганев.

След излизането от актуалната обстановка централното обмисляне би трябвало да бъде изместено от връщане на свободата, уверен е икономистът. "Тогава най-важно ще бъде бързо да се преструктурира стопанската система, хората. Тези, които са изгубили работните си места, бързо да намерят нови. Бизнеси, в които веригата за доставки е прекратена – примерно произвеждането на съставни елементи за автомобилни елементи, само че заводът в Германия или не отваря, или към този момент се е преориентирал в друга посока, да могат бързо и те да се преструктурират. Тази независимост ще ни е изключително значима. Както бързо минахме от независимост към изключително състояние, в един миг ще би трябвало доста бързо да минем противоположния път ", заключва Петър Ганев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР