Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с

...
Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с
Коментари Харесай

Индустриалци се срещат с Нинова заради високите цени на газа

Антикризисни ограничения и незабавна среща за изясняване на обстановката с доставките и цените на природния газ у нас желаеха преди дни в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК).

" Ще имаме среща през днешния ден с вицепремиера в оставка Корнелия Нинова ".

Това сподели пред БНР Константин Стаменов, ръководител на БФИЕК.

" Да имаме сигурност на доставките на газ и на каква цена ще са ", тези цели уточни той като фокус на диалога.

Той посочи, че, в случай че се приказва за диверсификация, " би трябвало да получим количествата си по контракта с " Газпром " и да прибавяме снабдители ":

" Газпром " не е в санкционния лист. Големите страни не са си прекратили доставките от " Газпром ". Ние не сме почитатели на " Газпром ", а желаеме природен газ на конкурентни цени. И това ще разбираем през днешния ден на госпожа Нинова.... Ситуацията е ужасна, тъй като промишлеността е експортно насочена, ние изнасяме 80% от продукцията си на открито. Нашите контракти са подписани 2-3 месеца напред, т.е. в този момент би трябвало да подписваме контракти за интервала септември, октомври и нататък. Как подписвате контракт, без да знаете цената на природния газ за идващите месеци ".

Икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт разяснява в предаването " Преди всички ", че цяла Европа е изправена пред риск от " студена зима ", само че обстановката в България в допълнение се усложнява от това, че няма устойчиво болшинство в Народното събрание.

Той изрази изненада от позицията на ръководителя на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители и посочи:

" Проблемът с " Газпром " не е, че на нас те не ни харесват или, че сме се отказали, просто съветският президент Владимир Путин одобри няколко указа, които тотално трансформират изискванията на контракта с " Газпром " и утежняват изискванията за България. Българската страна е направила заплащане по силата на настоящия контракт, а " Газпром " са го върнали и са споделили, че то не дава отговор на указа.... В тези условия ние да се надяваме, че ще получим количества от " Газпром " и да ги считаме за благонадежден търговски сътрудник - това наподобява несериозно. Моят апел е да не си мислим, че " Газпром " е благонадежден снабдител, а ние сме решили да си вършим живота по-труден и забавен и по тази причина сме решили да търсим други снабдители. Ние бяхме принудени да търсим други снабдители на природен газ ".

Икономистът акцентира, че на страни и компании от Западна Европа, които са се съгласили с новите условия, също са им понижени доставките на природен газ:

" В момента сме в обстановка, в която всички страни се чудят зали плановият ремонт на " Северен поток 1 " ще свърши въобще ".

Стайков изрече мнение срещу слагане на таван на цените на горивата и изясни, че това е неработеща икономическа мярка, която изкривява пазара:

" Тази мярка облагодетелства всички производители, а не е ориентирана към тези, които имат най-голяма нужда ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР