Антикорупция. Тази дума ще бележи изцяло новия политически сезон. Някак

...
Антикорупция. Тази дума ще бележи изцяло новия политически сезон. Някак
Коментари Харесай

Борбата с корупцията - чергата, която всеки дърпа към себе си

Антикорупция. Тази дума ще бележи напълно новия политически сезон. Някак незабелязано, само че не напълно, тематиката се трансформира в съществена единствено за няколко седмици и по всичко проличава, че ще господства политическия ни живот в идващите месеци. ГЕРБ и Българска социалистическа партия излизат с два различни плана за новата антикорупционна конструкция. Движение за права и свободи към този момент се отбелязя в поддръжка на предлагането на ръководещите. Президентът пък от своя страна съобщи, че той желае да назначава ръководителя на новото звено и свика КСНС на 9 октомври по тематиката корупция. Но по какъв начин и за какво се стигна до всичко това?

От днешна позиция към този момент е по-лесно да се обърнем обратно и с решителност да заключим, че президентските избори през 2016 година бяха самобитен вододел. Те начертаха политическите рамки, в които се развива политическия ни развой в последната към този момент съвсем година.

Вотът за държавен глава оформи ясно различим двуполюсен модел. Основният политически конфликт мина напълно по оста ГЕРБ-БСП. Това мощно опълчване се удостовери и в предизборната акция на парламентарните избори. Резултатът беше впечатляващ и за двете партии. Червените съумяха да реализират съвсем двоен растеж на своите гласове спрямо парламентарните избори от 2014 година, а ГЕРБ реализираха невиждана победа. Партията на Борисов се оказа единствената, която в последните 26 години усили своята електорална поддръжка, откакто е била на власт.

И в двете партийни централи си направиха верен план на постигнатото. А точно - двуполюсният модел и мощното опълчване посред им е печеливша карта. Това ги активизира, консолидира, стяга им редиците и в същия миг маргинализира всички останали по политическия терен. Да сте чули нещо в последно време за АБВ или други съперници на Българска социалистическа партия в лявото пространство? Интересът към интригата в реформаторското пространство или така наречен обичайната десница съвсем е липсващ. Марешки надалеч не е към този момент този забавен нов състезател, борещ се против политическия картел. А за мажоритарни избори към този момент никой даже не загатва.

В същия миг двете партийни централи си разменят конференции, а в утринните блокове участват главно лица на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, защитавайки позициите си по тематики като НДК, суджуци, Цанков камък и сходни.

Не се долавя политическа логичност, че този двуполюсен модел няма да продължи да господства политическото ни пространство и в идния нов политически сезон.

Но за какво тъкмо антикорупцията?

Причините са най-общо две. На първо място има външни фактори, които предопределят тематиката да е съществена. Европа оказва мощен напън за приемането на антикорупционно законодателство и директно или индиректно обвързва това с приемането на България в Шенген. А сигналите, които получаваме в последните месеци, приказват в посока на това, че страната ни има късмет да стане част от шенгенското пространство в навечерието на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Конституционните промени за правосъдна промяна, осъществени в предходния мандат, както и измененията в закона за правосъдната власт, гарнирани с антикорупционно законодателство, би трябвало да смекчат причините на Холандия, която е главната ни спирачка пред Шенген.

На второ място - корупцията е тематика с голям политически капацитет. В национални представителни изследвания проучвателен център " Тренд " зададе въпрос за най-големите проблеми през българите. След обичайните обществени тематики като ниски приходи и безработица, точно корупцията е на едно от челните места.

Основен проблем като този няма по какъв начин да не остане непокътнат от опозицията, която прави всичко допустимо да се показа като опция на ръководството. Тема с сходен политически капацитет не може да остане непозната на опозицията.

Предвид всичко изброено, най-очакваният политически ход на Българска социалистическа партия беше да предложи собствен план за антикорупционно законодателство, друг от този на ГЕРБ.

Между двата разновидността обаче не се регистрират фундаментални разлики. И в двата законопроекта основата, върху която би трябвало да стъпи новата антикорупционна организация, ще бъде дирекция в ДАНС. ГЕРБ от своя страна желаят към нея да се прибавят и към този момент настоящи институции, до момента в който Българска социалистическа партия държи новото антикорупционно звено да има проверяващи функционалности. Някой ще каже, че дяволът е в детайлите, само че в тази ситуация Българска социалистическа партия има напълно друга цел - техният план да е наложително друг от този на ГЕРБ, с цел да могат след време да нападат неналичието на успеваемост на новата конструкция и посредством това да натрупат политически капитал.

Така стигаме и до главното несъгласие сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия по въпроса за новата антикорупционна конструкция - назначението на новия началник. Предложението на ръководещите е той да се избира от Народното събрание. Мотивите са напълно ясни. Коалицията е постоянна и имат болшинство. Патриотите в предходния мандат гласоподаваха срещу антикорупционния закон, най-много поради наличието на така наречен анонимни сигнали. Днес те към този момент не са част от антикорупционното законодателство и поддръжката на патриотите не може да се слага под подозрение.

Социалистите от своя страна желаят президентът да назначава новия началник на организацията, която ще се бори с корупцията. Първата и естествена логичност е - президентът е повдигнат и подсилен от Българска социалистическа партия. Но Българска социалистическа партия добре си дава сметка, че в случай че сходен орган проработи с човек, назначен от президента, той ще бъде от кръг, непосредствен до левицата или някаква лява външна страна, или най-малкото няма да е кадър на ГЕРБ. Тук евентуално тяхното предпочитание е за реализирането на някакъв вид румънски сюжет. А всяко едно деяние на този орган в един подобен сюжет ще бъде писано на сметката на президента. Българска социалистическа партия от своя страна счита, че може да натрупа политически капитал от всичко това, поради свързаността на Българска социалистическа партия и президента в публичното схващане. Нещо повече - Българска социалистическа партия се пробва да закача за себе си президента, тъй като дейностите на Радев в последните няколко месеца по-скоро показват отдалеченост от Българска социалистическа партия. Нещо повече - алените слагат президента в обстановка, в която той не може да се разграничи от тяхното предложение, което основава натурален синхрон в дейностите сред Радев и Българска социалистическа партия - сюжет, който левицата търси с всички сили.

Освен обстоятелството, че въпросът за назначението слага нова конфликтна точка с ГЕРБ и ясно разграничаване от техния план, Българска социалистическа партия желаят да се долепят политически за президента. Той се явява на процедура ракета-носител на алените, посредством която могат да натрупат политически капитал и да уголемяват електоралната си външна страна, заради необятното му публично утвърждение все още.

Забелязахте ли, че в този текст не стана дума за решителни ограничения за битка с корупцията? Да, става дума за политическо позициониране и трупане на политически капацитет. Засега толкоз. Дано ни одобряват в Шенген най-малко.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР