Антикорупционното звено на прокуратурата прецизира обвинението си срещу бившия енергиен

...
Антикорупционното звено на прокуратурата прецизира обвинението си срещу бившия енергиен
Коментари Харесай

Прокуратурата изчисли, че Румен Овчаров ощетил с 9 млн. лв. мини Бобов дол

Антикорупционното звено на прокуратурата уточни обвиняването си против някогашния енергиен министър Румен Овчаров по следствието, известно като делото за концесионирането на държавните мини " Бобов дол " и пресметна, че е нанесъл шета за близо 9 млн. лева на сдружението като не е осъществявал задоволително надзор върху активността му.

В началото на февруари Овчаров бе упрекнат за това, че е превишил правата си като министър с разрешението да се подписа контракт за предоставяне чартърен на държавните мини " Бобов дол " на частната компания " Ораново ", която по-късно получи и концесия за рандеман на въглища, без да е платила заплащане на страната за това. Според държавното обвиняване от тези действия страната е била ощетена с неизплатена концесионна такса за 557 256 тона добити кафяви въглища.

След правене на съдебно-икономическа експертиза по случая на Румен Овчаров е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност, от която за " Мини Бобов дол “ ЕАД са последвали вреди в размер на 8 940 231.47 лева

Разследването открило, че Румен Овчаров макар отговорностите си като министър на стопанската система и енергетиката и принципал на въгледобивното сдружение не е упражнил задоволително надзор върху работата на неговия началник, който пък не събрал вземания от контракта за наем с " Ораново “ООД и не е направил дейности за възстановяване на финансовото положение на сдружението. Щетите били от неплатени наемни суми от контракта с " Ораново “ ООД, режийните разноски по индустриалната активност и разликата сред фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от мините.

Внесена била и конкретизация по обвиняването на Румен Овчаров за даденото от него позволение за сключването на самия наем за използването на рудници на " бобов дол " от " Ораново ".

Този договор предизвикал обилни нездравословни последствия за " Мини Бобов дол " и страната, които се показват в сбъднат неконтролиран и противозаконен рандеман на подземни благосъстояния - изключителна държавна благосъстоятелност, основана опция от засягане на живота и здравето на популацията.

Като не се е съобразил с наредбите на Закона за подземните благосъстояния, откакто концесията е следвало да се даде на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и имат нужните механически, управнически и финансови благоприятни условия, Овчаров предложил на държавното управление да вземе решение за прекачване на права и отговорности по невлязъл в действие концесионен контракт на " Мини Бобов дол " от държавното сдружение на " Ораново " за период от 35 години, изяснява обвиняването.

Освен това на 26 февруари 2007 година Овчаров сключил в допълнение съглашение към контракт за даване на концесия на " Мини Бобов дол " и от това са настъпили обилни нездравословни последствия за сдружението и страната, откакто то е било лишено от предмета си на активност.

Овчаров е клиент на прокуратурата и по мегаделото за нанесени вреди на " Националната електрическа компания " от реализацията на плана за градеж на АЕЦ " Белене ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР