Антикорупционното звено на Китайската комунистическа партия разследва предполагаема корупция, свързана

...
Антикорупционното звено на Китайската комунистическа партия разследва предполагаема корупция, свързана
Коментари Харесай

Китай разследва корупция в полупроводниковата индустрия - 12 служители вече са изчезнали

Антикорупционното звено на Китайската комунистическа партия проверява хипотетична корупция, обвързвана с фонд за държавни вложения в полупроводниковата промишленост. Няколко високопоставени чиновници бяха арестувани по съмнение в присъединяване в противозаконни финансови схеми.
Разследването се организира от Централната комисия за дисциплинарна ревизия на Китайската комунистическа партия - непубличен и извънредно авторитетен орган за битка с корупцията. Тя се интересува от стратегически значимия бранш на полупроводниците в Китай и от 340-те милиарда юана (47 милиарда щ. долара), които Китай е заделил, с цел да влага в тази промишленост. Първото предизвестие за идни проблеми беше изгубването през юли предходната година на Гао Сонгтао, някогашен вицепрезидент на Sino IC Capital, който ръководи Националния капиталов фонд на промишлеността за интегрални схеми.

Организацията, наречена за малко Големият фонд, е основана през 2014 година от Министерството на финансите, държавната Китайска банка за развиване, държавния монополист China Tobacco и телекомуникационния колос China Mobile. Фондът съумя да събере 47 милиарда $ за осъществяване на утвърдена от президента тактика за понижаване на зависимостта на Китай от задгранични технологии.
Пълномащабната работа в тази област стартира това лято. По данни на Комисията и на китайските медии през последните три месеца са забъркани минимум 12 високопоставени лица, измежду които ръководители на огромни компании, шефове на фондове и даже министър от Пекин - всички те са свързани с полупроводниковата индустрия и са изчезнали от публичното полезрение. Голямото антикорупционно дело е предизвестие за всички участници в държавната промишленост, уверен е неизвестен източник на Financial Times, обвързван с производството на полупроводници в южната част на страната. Корупционните схеми се практикуват от държавни чиновници, които " не схващат промишлеността ", споделя той.
 


Сега Големият фонд значително е спрян, като през 2021 година ще бъдат изразходвани 13,8 милиарда юана (1,91 милиарда щ. долара), а през 2022 година - единствено 880 милиона юана (121,53 милиона щ. долара). Официален Пекин към момента не прецизира мащаба на антикорупционната акция, като дава единствено нищожни детайлности за хипотетичните нарушавания, което обаче е обикновено за партийната комисия, която е известна с неналичието си на бистрота. Смята се, че процесът не е завършил. Разследват се лица, свързани с подкрепяния от страната производител на чипове Tsinghua Unigroup, макар че Големият фонд е вложил и в SMIC и Hua Hong Semiconductor.
Съществуват редица аргументи, заради които Пекин е в това състояние. Според една от версиите растежът на корупцията се дължи на голямото въздействие на страната върху стопанската система, като изключително уязвими са повече от 1800 обществени фонда, работещи по същия модел като Големия. Този модел съчетава огромни транзакции, комплицирани финансови принадлежности и липса на бистрота и отчетност.
Неотдавнашните промени в геополитическата конюнктура също могат да бъдат отговор на въпроса. Когато фондът беше основан, той беше насочен към индустриалната част, без да се регистрира софтуерната част, която стана изключително значима през последните месеци с ръководения от Вашингтон съюз сред Съединени американски щати, Япония, Южна Корея и Тайван, ориентиран към ограничение на софтуерното развиване на Китай. Когато фондът беше основан за първи път, някои специалисти твърдяха, че средствата е трябвало да бъдат заделени за научноизследователска и развойна активност и за основаване на набор от гении - тези детайли ще обезпечат дълготрайно и стабилно развиване на страната. Тези отзиви обаче не бяха чути, защото вложенията в индустриалния бранш се възстановяват доста по-бързо.
В резултат на това огромните китайски производители на чипове като SMIC, Hua Hong и YMTC означиха доста бърз напредък, само че Пекин остана мощно подвластен от задгранични компании във връзка с създаването на чипове и индустриалното съоръжение. Страната не е в положение да откри други възможности на най-съвременните решения, нужни за смарт телефони, електрически коли, центрове за данни и системи за изкуствен интелект - всички те основани от задгранични играчи.
Експерти, интервюирани от Financial Times, показаха убеденост, че Пекин е осъзнал грешката си и скоро средствата ще бъдат пренасочени от индустриалния бранш към научноизследователската и развойната активност. Тази мярка обаче няма да докара до бързи резултати.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР