Антикорупционният закон на ГЕРБ премина окончателно през бариерата, която му

...
Антикорупционният закон на ГЕРБ премина окончателно през бариерата, която му
Коментари Харесай

Антикорупционният закон на ГЕРБ окончателно прескочи президентското вето

Антикорупционният закон на ГЕРБ мина дефинитивно през бариерата, която му сложи президентът Румен Радев. Народното събрание одобри наново нормативната уредба, която бе върната от президента с несъгласие. При първото гласоподаване 222-ма народни представители гласоподаваха. От тях 147 се оповестиха " за ", срещу - 75, а въздържали се нямаше, съобщи БГНЕС. След процедура по прегласуване, депутатите още веднъж преодоляха ветото на Румен Радев със 146 гласа " за " и 76 - срещу. Въздържали се още веднъж нямаше.

Законът беше върнат за ново разискване с декрет на президента Румен Радев на 29 декември 2017 година По време на дебатите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи: Днес ръководи ГЕРБ, на следващия ден ще е Българска социалистическа партия - дано не вършим закон за един мандат, тъй като корупцията е надпартиен въпрос. " Наистина ветото на президента беше сякаш финален късмет да коригирате политиката си във връзка с корупцията. Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Един огромен въпрос стои и той е с юридически причини. В Конституцията и правото има един стоманен принцип и се споделя разделяне на управляващите. Няма такова нещо в света, властта, която ръководи, т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я управляват. Ето по тази причина споделяме, че няма да проработи ", разяснява Нинова.

Според нея дебатът е бил уродлив по следния метод – коя група желае да назначава органа – Българска социалистическа партия и президента или ръководещите и други опозиционни групи – не е този въпросът. " Корупцията е надпартиен въпрос. Ако ние се съобразяваме с партийния си интерес щяхме да ви подкрепим, тъй като на следващия ден можем да управляваме ние. Ще назначим наши хора, те няма да ни управляват и на нас ще ни е добре. Гледаме на корупцията като въпрос на държавността и на над партийна тематика. Днес президент е Румен Радев, на следващия ден ще е някои различен. Днес ръководи ГЕРБ, на следващия ден ще ръководи Българска социалистическа партия. Ние, сътрудници, не вършим закон за един мандат. Ако гледате на това законодателство като закон за вашия мандат, това е държавническа неточност ", счита Нинова. Тя е уверена, че би трябвало да се прави трайно законодателство и без значение кой е в изпълнителната власт, чие е болшинството в Народно събрание, кой е в президентската институция, да се подсигурява по този начин, че изпълнителна, законодателна и президентска власт взаимно да се управляват, с цел да има резултат от тази работа. Уви, както виждам, ще пропуснете последния късмет да поправяме държанието си ", съобщи още Корнелия Нинова. Председателят на парламентарната група на ръководещите Цветан Цветанов съобщи, че Българска социалистическа партия и президента играят в един тим, а ГЕРБ играе в тима на жителите на България. Той се обърна към водача на социалистите с думите, че ще си остане в съпротива и ще натрупа опит не като ръководещ, а като опозиционер.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи разяснява, че последното финално обществено разискване на законопроекта, е минало градивно. " На лице е воля и търсене за общо единодушие за битка с корупцията, тъй като този конструктивизъм продължи и в Правна комисия. Дали законът има недостатъци ще забележим по време на неговото деяние ", сподели депутатът от Движение за права и свободи. Хамид уточни, че не приема констатацията от тази естрада, че законът няма да проработи. " Не сме му дали късмет да работи и един ден и споделяме, че няма да работи. Нека да дадем късмет на закона да проработи ", добави Хамид Хамид.

Волен Сидеров, пък показа, че следобяд има желание да подари на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер хубава българска ракия и запита дали това ще бъде корупция. " Групата на Обединени патриоти ще гласоподава срещу ветото на президента, не за друго, не тъй като не почитаме президента Румен Радев, в противен случай – моето персонално мнение, е че го почитам. Той е доста израснал като политик, само че би трябвало още. Сигурно има дефекти в този закон ", сподели Сидеров. В последна сметка той прикани да се одобри закона и да се върви напред.

" Мотивите във ветото са юридически, а не политически. Правото е комплицирана система, съдържаща правила за държание, които могат да работят ", съобщи от своя страна Пенчо Милков от Българска социалистическа партия. " Българските жители показват корупцията като главно отрицателно събитие, като аргументи за неуспехи на страната и персоналните неволи на всеки. Законът не урежда изчерпателно материята, която претендира да урежда, този закон основава публични окачвания и в същото време с това нормативна раздробеност и неизясненост ", сподели още той. Тодор Байчев от Българска социалистическа партия разяснява, че има голям брой разлики сред задачата и претекстовете на законопроекта, както и нормите. Така препоръчаните правила няма да отговорят на публичните упования за противопоставяне на корупцията ", уверен е Байчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР