Антикорупционният фонд съобщи, че е сезирал прокуратурата за аферата Златната

...
Антикорупционният фонд съобщи, че е сезирал прокуратурата за аферата Златната
Коментари Харесай

Локвата на границата с Турция позлати малка фирма с 27 млн. лв.

Антикорупционният фонд заяви, че е сезирал прокуратурата за аферата " Златната локва ". Става дума за продължаваща към този момент седма година скица, по която държавна институция подарява милиони на дребна частна компания, с цел да прави вместо нея стерилизация на влизащите от Турция транспортни средства. По калкулации на проверяващата журналистка Генка Шикерова компанията е спечелила досега 27 милиона лв..

" Това е да те назначат за предприемач. Да си създадеш компания и седмица по-късно да ти дадат контракт с страната. Само на теб. За активност, която по закон, е работа на страната. Действието се развива в последния ден от първия кабинет Борисов. Следи няма. Сега, когато се връщате с на ниска цена прахуляк и медикаменти от пазара в Одрин и оставите 5 лв. за Локвата, знайте, че от другата страна към този момент са с 27 милиона напред. Когато колят прасетата и козите и ги заравят по полетата, си припомнете и тези, с инсинераторите. На тях им дадоха 60 млн. лева Ей, по този начин, тъй като са сполучливи, младежи. В страната на свободата на словото от БАБХ информация и изявленията не дават. Дават пари на който би трябвало. И мълчат.
Междувременно Йордан Войнов, който преди шест години беше отхвърлен като шеф на БАБХ тъкмо поради скандалния контракт, от няколко седмици е и.д. шеф на ОДБХ София-област. И към този миг, съгласно Търговския указател той е едноличен притежател на компания за произвеждане и търговия на храни; касапница и месопреработка; ресторантьорство (…) в Самоков и съучастник в друга компания с сходна активност. Контролира самичък себе си. ", това добави към следствието си за Антикорупционния фонд в профила си във Facebook Генка Шикерова.

В две свои статии  в. " Сега " също разказа за " златния мочур ", който от 2013 година насам е даден на самобитна концесия от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) на " Пи.Еф.Си. " ЕООД. Схемата действа на три ГКПП-та - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново. Служители на  " Пи.Еф.Си. " събират такси за обеззаразяване от всяко влизащо МПС - по 4 лв. от лек автомобил, по 10 лв. - от микробуси и леки камиони, като прибавят и % за " обслужване ", т.е. комисиона за това, че вършат работата на БАБХ. Така например всяка лека кола заплаща по 5 лева - 4 лв. са държавната такса за стерилизация, 1 лев е за  " Пи.Еф.Си. " Това прави 20%, което е забележителна комисиона.

БАБХ и " Пи.Еф.Си. " подписват контракт през март 2013 година, който сякаш е за 5 години, само че явно работи и до през днешния ден - без значение от промените на върха в БАБХ. Агенцията отхвърли да отговори на въпросите на " Сега " за какво частната компания продължава активността си, имало ли е нова процедура за избор, подписан ли е анекс и за какво въобще се постанова ветеринарният надзор да се трансферира на външен реализатор. БАБХ отхвърли да изясни къде и по какъв начин са регламентирани комисионите на частния й сътрудник. През всичките години " операторът " на локвата има многомилионни доходи и напълно скромни разноски. За 2018 година да вземем за пример той  е отчел приходи от над 10 млн. лв., разходите му са едвам 782 хиляди лв., а облагата след налози надвишава 8.7 млн. лв..

" Според действащата нормативна уредба провеждането на профилактична стерилизация на влизащите в страната транспортни средства се прави от публични ветеринарни лекари, които са държавни чиновници, и то единствено на БАБХ. Няма законово планувана опция тази активност да се даде посредством възлагане на други лица. Нито в Закона за държавните такси, нито в Закона за БАБХ е планувана възможност частни сдружения да събират държавни такси ", разясняват Генка Шикерова и Антикорупционият фонд, които от месеци работят по проблема.

Също като в. " Сега " и те са блъснали на камък - държавната организация отхвърля всякаква информация, загадка е даже договорът от 2013 година Не оказва помощ и делото, което проверяващият екип е завел против БАБХ по Закона за достъп до социална информация. Въпреки че през май съдът излиза с решение, че договорът за " златната локва " не може да е скришен, чиновниците не престават да мълчат. Едва в средата на ноември БАБХ оповестява, че е " стартирала процедура по осъществяване на правосъдното решение ".

Освен в прокуратурата Антикорупционният фонд е подал сигнал и до Агенцията за държавна финансова ревизия.

 

МЕТАМОРФОЗИ 

Първият притежател на " Пи.Еф.Си. " - Лидия Любенова, е родственик на известния в престъпните среди Красимир Каменов-Къро. След подписването на контракта с БАБХ сдружението два пъти сменя притежателя си. От август 2019-а то е на Атанас Едрев, някогашен притежател на компания за защита и детективска активност. Управителят на компанията, Борислав Георгиев Карев е търговец на игрално съоръжение и някогашен съучастник на Димитър Тодоров Баджаков, задържан за трафик на цигари и споменаван в медиите по отношение на друга престъпна активност, разкрива следствието на Антикорупционния фонд и Генка Шикерова.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР