Антикорупционният фонд реагира с критична позиция спрямо заканите на съдия

...
Антикорупционният фонд реагира с критична позиция спрямо заканите на съдия
Коментари Харесай

АКФ след заканите на бивша спецсъдия: Това е опит за атака на свободното гражданско общество

Антикорупционният фонд реагира с сериозна позиция по отношение на заканите на арбитър Галя Георгиева за прокурорско гонене против организацията поради разкритията за търговия с въздействие в Специализирания съд.

Те дефинират изявленията ѝ като " опит за институционална офанзива против свободното гражданско общество, което е един от фундаментите на демокрацията ".

Георгиева беше посочена от пред комисията в Народното събрание като една от съдиите, отказвали редовно да го пуснат от ареста по време на 9-месечен интервал, в който той не е бил разпитан нито един път от прокурор. В същото време Бакалова беше станала обект на изнудване от Мартин Божанов - Нотариуса и групата му с оферта да заплати сериозна сума пари в подмяна на стартирането на Денков. Това беше разкрито още през 2021 година от АКФ. Тогава реакция от спецпрокуратурата и спецсъда не последва. Година по-късно обаче Народното събрание разпусна двете институции поради серийните злоупотреби с власт.

В сряда Георгиева се яви пред Прокурорската (а не Съдийската) гилдия на Висш съдебен съвет в опит да " почисти името си ". В хода на чуването тя непосредствено прикани да се откри "

" В ръководството на АКФ вземат участие чужденци - има името на един военачалник, който не е български военачалник. И аз запитвам, това не визира ли нашата национална сигурност? След като може чужденци да се занимават с надзор над правосъдната система? Кажете на прокурорите да се замислят и в случай че се откри някой самоуверен прокурор да прегледа тези документи, може да има и друго развиване ", сподели тя.

АКФ разказва като " по-тревожна " откритата поддръжка на Прокурорската гилдия за нейните изявления.

" Единствено в властническите и тоталитарни режими гражданските организации са първо обществено заклеймявани посредством внушения за пробутване на непознати ползи, опити за преодоляване на институциите и основаване на паралелни центрове на власт, а след това - забранявани и преследвани ", се споделя в позицията на АКФ.

Вероятно в фантазиите на някои държавни служители България би трябвало да бъде точно такава страна, в която никой да не може да им държи сметка по какъв начин упражняват властта си. Но не е, пишат още от Фонда.

Експертите от организацията декларират, че ще продължат с активността си по осветление на случаите на корупция по високите етажи на властта.

" Декларираме цялостната си подготвеност да бъдем проверявани когато и да е от колкото и каквито държавни органи смятат това за нужно ", споделят още АКФ.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР