Антикорупционната комисия съобщи, че за 738 лица, сред които министри,

...
Антикорупционната комисия съобщи, че за 738 лица, сред които министри,
Коментари Харесай

738 лица от властта не са декларираи доходи, банкови влогове и имоти

Антикорупционната комисия заяви, че за 738 лица, измежду които министри, депутати и кметове, има отчети за противоречие с имотно положение и приходи. Некоректните властимащи имат 14-дневен период, с цел да подадат съответните корекции.

Ето какво се споделя в информацията от Комисията на противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОППИ), която завърши осъществената инспекцията по член 43, алинея 1 от ЗПКОНПИ на годишните заявления, подадени през 2018 година, и на встъпителните и финалните заявления за имущество и ползи, подадени през интервала от месец януари до месец септември 2018 година, от лицата от обсега на член 6, алинея 1 от закона.

Проверката е осъществена във връзка с:

- 5 116 задължени лица, с годишна декларация;

- 3 568 задължени лица, с встъпителна декларация за имущество и интереси;

- 400 задължени лица, с крайна декларация за имущество и ползи.

Проверката на имуществените заявления обгръща, с изключение на задължените лица, техните съпруг/а, лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала, и ненавършилите пълноправие деца.

В сходство с наредбите на ЗПКОНПИ, с изключение на инспекция на имотното положение, се извърши инспекция и на ползите, изпълнена за всички лица, подали встъпителни заявления, което е ново условие на закона.

В хода на инспекцията, Комисията откри несъответствия за лица, заемащи висши обществени длъжности от всички категории от обсега на закона: министри; национални представители; кметове, ръководители на общински препоръки и основни архитекти на общини; изпълнителни шефове и шефове на болнични заведения; ректори на университети; лица, упълномощени по реда на Закона за публичните поръчки за осъществяване на процедурите и подписване на договорите; ръководители на бюджетни организации, които извършват функционалности на органи за финансово ръководство и надзор на средства от Европейските фондове и програми; началници на митнически пунктове; шефове на държавни горски и ловни стопанства; ръководители и заместител - ръководители на държавни организации и комисии и други.

За общо 738 задължени по закона лица инспекцията завърши с отчет за противоречие.

Докладите съдържат данни за недекларирани притежавани и добити:

- дялови участия;

- приходи от трудови правоотношения;

- парични средства по банкови влогове и банкови сметки;

- дадени обезпечения в размер на милиони лева/евро;

- притежавани имоти;

- участия в органи на ръководство или надзор на търговски сдружения, на юридически лица с нестопанска цел и осъществяване на активност като едноличен търговец.

В осъществяване на наредбите на ЗПКОНПИ, Комисията е уведомила документално лицата, за които инспекцията е завършила с отчет за противоречие, които е следвало в 14-дневен период да отстранят установеното противоречие, като подадат пред Комисията коригираща декларация на съображение член 46, алинея 1 от закона, или създадат писмени възражения, акцентирайки доказателства в тяхна поддръжка. В резултат, на което:

- 637 задължени лица са подали коригираща декларация;

- 98 задължени лица не са подали коригираща декларация;

- 35 задължени лица са подали коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което лице е откритото несъответствието;

- 3 задължени лица са подали непълна коригираща декларация и са заявили пред Комисията, че не желаят да бъде оповестена информацията по отношение на лицето, с което се намират във фактическо общуване на брачен начала и за което лице е откритото несъответствието.

Съгласно член 46, алинея 3 от закона при открито противоречие след периода за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 5000 лева, Комисията приема решение за изпращане на материалите от инспекцията на Националната организация за приходите за предприемане на дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, съобщи Нова телевизия.

Съгласно член 46, алинея 4 при открито противоречие след периода за подаване на коригираща декларация в размер на не по-малко от 20 000 лева, Комисията приема решение за осъществяването на инспекция на имущественото положение на лицето, заемащо висша обществена служба, по реда на Глава десета от ЗПКОНПИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР