Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, който е в оставка,

...
Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, който е в оставка,
Коментари Харесай

Комисията Цацаров брани до последно спецправосъдието |

Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров, който е в оставка, отхвърли да съгласува измененията в Закона за правосъдната власт поради наредбите за закриването на профилираното правораздаване.

Проектът за промени в Закон за съдебната власт е импортиран от правосъдния министър Надежда Йорданова. 

КПКОНПИ се стимулира с това, че профилираното наказателно правораздаване в България, основано през 2011 година, е в отговор на рекомендациите на Европейската комисия по механизма за съдействие и инспекция. Заради предлагането за закриването му " се постанова като наложително изискване да се извърши справедлив и прецизен разбор за успеваемостта и качеството за интервала на цялостното му битие, който от началото на 2012 година и досега липсва ", пишат от Комисията " Цацаров ".

И допълват, че е погрешен изложеният мотив в отчета на министъра, че " въведената специализация влиза в колизия със стандартите, дефинирани в Становище № 15/2012 на Консултативния съвет на европейските съдии ".

" С Решение № 10 от 2011 година по конституционно дело № 6/2011 година и Решение № 6 от 27.03.2018 година по конституционно дело № 10/2017 година на Конституционният съд на Република България е оповестено, че профилираните наказателни юрисдикции са съответни на Конституцията, както и че компетентността им не опонира на главния закон. Това постанова извода, че употребяваните причини в претекстовете към законопроекта за закриване на специализирате наказателни съдилища и профилираните прокуратури са едностранни, субективни и неправилни ", заключават от КПКОНПИ.

Комисията дава и данни за " идентичните мащаби " на завършилите каузи в Софийския градски съд и Специализирания углавен съд, които употребяват института на съглашението. " Това оборва аргумента на вносителя на законопроекта за неефективността на профилираното правораздаване ", пишат от КПКОНПИ.

" От направените констатации и рекомендации в отчетите на Европейска комисия се постанова извод, че профилираните институции са почнали да реализират съгласувани резултати що се отнася до заведени в съда и влезнали в действие присъди по каузи за проведена престъпност и отнемането на нелегално добито имущество, както и че промените са почнали да дават резултати. Това, от своя страна, води до несъотносимост на препоръчаната мярка за закриване на профилираното наказателно правораздаване със декларираната цел/приоритет за битка с корупцията ", акцентират от Комисията " Цацаров ".

Решението е изпратено до Комисията по конституционни и правни въпроси и до Комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията при 47–ото Народно заседание.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР