Антикорупционната комисия публикува декларациите за имущество и интереси, подадени от

...
Антикорупционната комисия публикува декларациите за имущество и интереси, подадени от
Коментари Харесай

Публикуваха имотните декларации на политици и управляващи. Сред най-заможните са министрите Караджов и Събев

Антикорупционната комисия разгласява декларациите за имущество и ползи, подадени от лицата, заемащи висши обществени длъжности, за интервала 18 август - 31 декември 2021 г. Публикувани са встъпителните заявления на народните представители от 47-ото Народно заседание. Сред най-заможните от ръководещите се обрисуват районният министър Гроздан Караджов брачната половинка му, както и транспортният министър Николай Събев. Най-скромна е декларацията на финансовия министър Асен Василев. А министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и жена му имат парцели за над 800 хиляди лв., само че нямат кола.  

Президентът Румен Радев  е заявил заплата от 5000 лв., а брачната половинка му Десислава Радева - 2000 лв. спестявания, декларирани и в предишна година. Държавният глава има спестявания от 70 200 лева Вложенията в капиталови и пенсионни фондове възлизат на 5662 лв., а годишната данъчна основа от трудови приходи – Радев е получил 152 573 лв., а брачната половинка му - 10 476 лв..

При встъпването си в служба като министър председател Кирил Петков е имал два доларови влога – единият е с 50 хиляди $, а другият – със 70 хиляди $. Има и банков депозит с 20 хиляди лв. в банка в България. Не е давал заеми, нито употребява заем. Премиерът е декларирал един апартамент от 83 квадрата в столицата, на който обаче не е притежател, и два фамилни автомобила – Lexus за 60 хиляди лв. и Mini Cooper за 13 500 лева.  

Петков обаче е напълно притежател на сладкарницата на брачната половинка си Линда, а е имал и дялове в две компании – " Скиноа "  ООД и " Верита "  ООД. Първата компания се занимава със програмен продукт, маркетинг и други действия, записана в квартал " Бъкстон "  в столицата. Според Търговския указател обаче още на 14 май м.г., когато стана длъжностен финансов министър, Кирил Петков е трансферирал каузи си от 6700 лева в учредителния капитал на компанията на един от съдружниците си Мартин Драгулев. Няколко дни по-рано е направил същото и с каузи си във компанията " Верита "  ООД, където част от съдружниците му съответстват с тези от другата компания.

Освен това през 2021 година Кирил Петков е бил член на съвета на шефовете и изпълнителен шеф на " Провиотик "  АД, шеф на " Майкъл Кирил "  ООД, и член на управленията на неправителствени организации – съдружие " Да запазим Корал "  и на Фондация " Център за стопански тактики и конкурентоспособност ".   

Председателят на Народното събрание Никола Минчев заявява апартамент от 98 кв. метра, добит през  2018 г. на стойност 272 838 лева Той има и гараж от 12 кв. метра, добит през същата година за 23 469 лева. Минчев има и два автомобила, купени през 2018 г. на обща стойност 81 856 лева Банковите му влогове са в България и са за 17 893 лева, както и влог за 294 евро или- 575 лева Съпругата му Силвия Минчева има сметка от 15 000 лева. 

Бившият министър председател Бойко Борисов от своя страна е заявил, че има малко над 184 хиляди лева налични финанси. 

Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов и съпругата му Цецка Никофорова имат апартамент от 298 квадрата в италианската столица Рим, който са закупили през 2021 г. за съвсем 2 млн. лева Двамата имат и къща в регион " Витоша "  с 1101 квадрата разгърната повърхност, купена през 2010 година за 190 хиляди лева, както и още няколко парцела – апартамент в " Лозенец ", къща в пазарджишкото село Виноградец, гараж в столичния регион " Оборище ". Семейството има и 5 автомобила, като последният е Mercedes EQC, добит през 2021 година против 150 хиляди лв..

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите  Асен Василев е заявил апартамент от 54 квадрата в София, закупен през 2016 година против 58 572 лева. Има банков влог от 66060 лева Няма кола на свое име, нито земеделски земи или заеми. По данни на " 24 часа ", до 7 май м.г., което е към назначението му за длъжностен министър на финансите, Василев е бил едноличен притежател на капитала на „ СТВ Консълтинг “ ЕООД и шеф на сдружението. На тази дата той е продал собствеността си на Марио Сотиров против сума, която не е упомената в протокола. На същата дата той е продал на същия Марио Сотиров и собствеността си във компанията " Пробитас "  ЕООД. 

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов няма парцели на свое име. За сметка на това брачната половинка му Яна Сандова е собственик на апартамент в София с размер 98 квадратни метра, и има елементи от още два жилището с повърхност 82 и 61 квадрата. Тя има и гараж, мазе и таванско помещение. В декларацията обаче не са посочени цените на придобиване на нито едно от недвижимото имущество.  Двамата съпрузи разделят общ лек автомобил – " Форд Фиеста ", платен за 2 хиляди лева предходната година. Сандов няма банкови влогове, до момента в който брачната половинка му има спестени в банка 73 647 лева. 

Сред заможните в изпълнителната власт е министърът на превоза Николай Събев , който е имал участия в 9 компании, преди да поеме поста в изпълнителната власт. Повечето от тях са част от куриерския бизнес. Събев е заявил 24 недвижими парцела, измежду които няколко жилището в Созопол, апартамент в Русе, две къщи в София и две къщи в Испания. Николай Събев има четири леки автомобила и 13 мотоциклета. На влог държи близо над 9 млн. лв..

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова дели със брачна половинка си Митко Нинов няколко парцела – ателие, гараж и апартамент в София. Единият, добит през 1999 година за 28 233 лева, е с повърхност 125 кв. метра. С него върви и гараж 23 квадрата, платен за 4275 лева Другият апартамент е от 89 квадрата и е платен през 2004 година за 21 514 лева. В Мизия Нинова има и 1/6 от апартамент, а брачният партньор й има дял от къща, както и от равнища, които обаче са добити по завещание. Двамата имат общ автомобил " Акура МДХ ", платен за 15 хиляди лева през 2018 година Вицепремиерът е заявила 5 хиляди лева налични средства, а в банка фамилията държи 55 хиляди лева

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер  и брачната половинка му Виолета имат парцели за 801 888 лева, само че нямат кола, излиза наяве от имуществената декларация. Семейството притежава дялове от 6 жилището във Варна. Най-големият от тях е разграничен сред съпрузите и е с величина 125 кв. метра, добит за близо 190 хиляди лева през 2013 г. Пет от тях са благосъстоятелност само на брачната половинка на Даниел Лорер Виолета. Четири са добити посредством подаяние, а петият е платен за 29 хиляди лева през 2001 година Семейството има и 2/6 от магазин в морската столица. 

В София пък двамата имат по 3/8 от апартамент с величина 73 кв. метра, само че още веднъж добит посредством подаяние. Семейство Лорер има и две вили във Варна - едната е добита на стойност 58 000 лева и е с величина 916 кв. метра, а втората - за 58 674 лева и е с повърхност 729 кв. метра. Семейството има три права на градеж във Варна, най-голямото от които е 130 кв. м., само че още веднъж имат единствено 1/6 от него. Притежават и по 1/6 от два имота в Кранево - единият е 10 хиляди квадрата, а другият - 15 хил. В София съпрузите имат и два предварителни контракта за покупко-продажба. Отделно от това, семейство Лорер са притежатели на дялове от три ниви в Бистрица край София и във Варвара край Царево с обща повърхност 9 декара. 

В банка фамилията държи общо 41 901 в левове, както и 112 279 евро в Белгия и Лихтенщайн. Лорер има и скъпи бумаги на стойност 19074 лева, както и държи 0,5% от капиталовия фонд Brightcap Venture Cooperatief, учреден от него, и 51% във компанията " Лоза БГ ". Даниел и Виолета Лорер не са заявили нито едно транспортно средство, както и никакви налични парични средства. 

Туристическият министър Христо Проданов живее в жилище от 98 квадрата, което брачната половинка му Борислава Проданова е придобила още през 1977 година, т.е. две години след раждането си. Проданов е заявил лека кола " Шкода Октавия ", както и влогове за към 130 хиляди лв.. Съпругата му има и 50% присъединяване във компанията " Теоли "  ООД, която съгласно Търговския указател е с предмет на активност създаване и поддържане на басейни и спа центрове. Самият Проданов е бил съучастник в нея до 2012 година, само че е продал каузи си на Николай Нинов. Последният оповестен финансов доклад на сдружението е от 2016 година, само че от него излиза, че компанията не е имала активност, защото регистрира 0 лв. доходи. 

Енергийният министър Александър Николов при встъпването си в служба е оповестил благосъстоятелност на идеални елементи от пет жилището в София, четири от които добити в интервала 2016-2019 година и един от 1993 г. Декларирал е и къща с двор в Симитли, добита през 2019 година, само че без да показва цена за придобивката, както и гараж в столицата, негова благосъстоятелност от 2019 г. Към януари 2021 година се е освободил от единия парцел и е оповестил четири жилището в София. 

Миналата година е заявил че изплаща два ипотечни заема надлежно за 95 014 лева и 90 774 лева Енергийният министър кара " Ауди " от 2019 година, добито за 25 000 лева Към януари депозитът му е 33 000 лева, оповестил е заем от локални лица в размер на 330 000 лева и ипотечен заем за 88 155 лева. Към днешна дата има дялове от капитала на две сдружения - " Булсан груп "  и " Сити Кепитъл ".

Земеделският министър Иван Иванов  е заявил към 230 хиляди лв. налични средства и банкови влогове, две коли – " Мазда " и " Тойота ", както и парцели в Шумен и столицата. В множеството от тях обаче има единствено избрани идеални елементи. Жилището му в столицата, добито през 2016 година против близо 140 хиляди лв., е с 91 квадрата повърхност и е общо владеене на него и на брачната половинка му Свилена.

Той е показал че е и съучастник в " Проджект инженеринг "  ООД, само че компанията съгласно Търговския указател е в разпродажба от началото на 2021 година, оповестява " 24 часа ". В нея делът на Иванов е доста дребен и е добит по завещание през 2019 година от умрелия му татко. Иванов обаче е заявил, че към момента е член на управителния съвет на едно от най-големите ловни стопанства в страната - " Паламара ", което е част от Североизточното държавно дружество и е една от огромните и влиятелни ловни резиденции в България. 

Министърът на културата Атанас Атанасов не е заявил нищо с изключение на два влога в английски лири на стойност близо 106 хиляди лева. 

Спортният министър Радостин Василев е оповестил в имотната си декларация апартамент в София от 110 квадрата. Той е закупен за 144 731 лева през 2011 година В брой Василев има 150 хиляди лева и още 26 хиляди евро, не са декларирани банкови влогове.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов заявява дребен апартамент от 69 квадрата в столицата, два леки автомобила " Хонда ", добити през 10 години – първият през 2008, а вторият през 2018 година, както  и 100 хиляди лв. парични средства. В края на годината той все още се е водил за собственик на 50% от записаното в Холандия сдружение " LogSentinel "  B.V., което е било напълно негово преди десетина години, само че в което делът му прогресивно понижава от този момент, проличава от Търговския указател. 

Бившата шефка на Национална агенция за приходите Галя Димитрова си е тръгнала от поста с банков заем за 21 376 лева и три кредитни карти с предели надлежно 4800, 10 000 и 1915 лева

Сегашният шеф на Приходната организация Румен Спецов не има нищо, с изключение на имот в с. Камен Бряг, който дели с половинката си Плама Спецова. Придобили са го през 2017 година против 16 770 лева всеки от тях. 

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев има влогове и акции. Той държи на депозит 704 608 лева, 259 173 евро, 162 886 $ и още 17037 $. Съпругата му Маргарита Радева има три - 22 516 лв., 153 186 $ и още един в долари за 3010 лева Двамата имат и разнородни пакети акции за над 100 000 лева, а брачната половинка има дялове в одиторска компания. 

Директорът на Митниците Павел Тонев има влог за 4000 лева, а брачната половинка му Ваня Тонева е с депозит от 10 000 лева Тонев е оповестил и кредитна карта с предел от 7000 лева, а половинката му с малко по-голям предел - 8000 лева При встъпването в служба Тонев е оповестил присъединяване в две консултантски компании- " АТН - ЕВропа "  и " Т2 Консулт ", а брачната половинка му има комерсиално сдружение " Сарбул 2016 ". 

За обсъждания интервал общо 182 задължени не са подали в период декларациите си. Според закона, лице, заемащо висша обществена служба, което не подаде декларация в период, се санкционира с санкция в размер от 1000 до 3000 лева В случаите на неподаване на декларация, когато се откри, че няма справедлива причина за това, след решение на Комисията се образува и инспекция за определяне на нелегално добито имущество. За 2021 година общият брой на хората, подали заявления, е 12 430. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР