Aнтикорупционната комисия не е открила никакви нарушения при проверките на

...
Aнтикорупционната комисия не е открила никакви нарушения при проверките на
Коментари Харесай

След две проверки: Пеевски нямал нарушения

Aнтикорупционната комисия не е разкрила никакви нарушавания при инспекциите на два сигнала против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Това стана известно на брифинг за доклад на комисията, основана при започване на годината, заяви "Дневник ".

От думите на ръководителя ѝ Пламен Георгиев стана известно, че Пеевски е "един от най-проверяваните и най-чисти хора в страната и че е един от най-големите данъкоплатци ".

По единия сигнал, който стигна до комисията, откакто беше пратен там от Народното събрание, комисията е открила, че с внасянето на измененията в медийния закон Пеевски не преследва персонален интерес, защото законът има за цел обявяване на обществена информация - каква е собствеността на медиите. Тази информация е от публичен интерес и депутатът нямал персонална цел за полза, изясни Георгиев. "Проектът не може да докара до привилегировано състояние за която и да е медия и който и да е притежател ", е част още от изводите в решението на комисията. То е взето единомислещо.

В началото на февруари Пеевски и сътрудниците му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Най-общо планът планува всички медии - освен печатните, както е в този момент по закон, а и радиостанциите, малките екрани, уеб страниците, да подават пред Министерството на културата информация за това кои са притежателите им, само че предлаганите промени не са свързани единствено със собствеността на медиите.

Седмица откакто законопроектът бе импортиран в Народното събрание, политическа партия "Да, България " изпрати до Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос към Народното събрание сигнал против народния представител. Комисията обаче не прегледа проблема всъщност, а изиска мнение от правната дирекция на Народното събрание. Там постъпи и искане от Пеевски да каже дали той е в спор на ползи, като прави оферти за промени в медиен закон, а в същото време е издател на медии. Дирекцията отхвърли да се занимава с проблема и питането беше препратено до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

По втория сигнал на гражданско съдружие "Боец " за подозрения за осъществени закононарушения като нелегално добито имущество и активи, неизпълнени служебни отговорности и корупция, комисията е открила, че против Пеевски е имало 5 прокурорски инспекции и едно формирано досъдебно произвеждане против незнаен причинител. Всички те са завършили с отвод да се образува следствие, а формираното следствие е било прекъснато.

Проверката е посочила още, че от 1 януари 2013 до 31 декември 2017 година без спиране са правени данъчни проверки на Пеевски и всички са посочили, че няма неналичия и дефицит на парични средства. Комисията даже е "проверила " активността на Национална агенция за приходите и е изисквала от депутата всички документи за приходите му, само че те съвпадали с ревизионните актове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР