Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва проверки за конфликт на интереси по

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва проверки за конфликт на интереси по
Коментари Харесай

КПКОНПИ търси конфликт на интереси в НСО, БНР и ВУЗ

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) стартира инспекции за спор на ползи във връзка с шефа на Националната работа за защита, някогашния общоприет шеф на БНР, ректора на Икономическия университет във Варна, както и общинари и зам.-кмет. Решенията за това са взети на днешното съвещание на мегаоргана, управителен от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров.

Комисията се е задействала по сигнал, в който се твърди, че шефът на НСО бригаден ген. Красимир Станчев е преназначил без конкурс лице, с което е в близки връзки, на служба " шеф бранш ". Имало данни, че са били осъществявани и други такива преназначавания на по-високи постове в службата за защита.

Другият проверяван за спор на ползи е някогашния общоприет шеф на БНР Александър Велев, който ръководеше националното радио от 2016 година до 2019 година В сигнала против него се оповестява, че Велев е дал за прилагане на Съвета за електронни медии лек автомобил, който се поддържал от бюджета на БНР. По този метод генералният шеф си е обезпечил поддръжка от членовете на медийния регулатор.

КПКОНПИ ще търси спор на ползи и при ректора на Икономическия университет във Варна. Поводът за инспекцията е информация, съгласно която той е шеф на брачната половинка си, както и че двамата са членове на Академичния съвет. Като ръководители на научни звена получават обилни месечни приходи - хонорари за заеманите длъжности.

Заместник-кмет на Сливен пък ще бъде проверяван от комисията поради сигнал, че е основател и ръководител на фондация, която е сътрудник на общината по доста от осъществените планове в района. КПКОНПИ нападна и двама общински съветници от Пазарджик. Те били членове на органите за ръководство и представляващи спортни клубове, които получават директно финансиране от бюджета на общината. Те самите като общинари са взели участие в съвещание, на което са признати решения за актуализация на бюджета и одобрение на заплащания за тези сдружения, като са дали своят вот " за ".

УСТАНОВЕН КОНФЛИКТ

От антикорупционната комисия се похвалиха, че са открили спор на интереси по отношение на основния проектант на община Благоевград. Той е издал позволения за градеж на свързани с него лица, поради което са му наложени две санкции за общо 10 хиляди лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР