Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров,

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров,
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при шефа на НЕК

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, откри спор а ползи при изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев, Кольо Динков, доскорошен ректор на Университета за Хранителни технологии - Пловдив и Цветомира Дончева, някогашен шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Шумен.

Конфликтът при шефа на НЕК се състои в това, че като член на Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг, под чиято шапка е НЕК, той е дал своя вот приемането на годишен финансов доклад за 2017 и 2018 година, както и отчет за активността на НЕК ЕАД за осъществяване на бизнес-програмата на сдружението.

" При одобрение на докладите биха могли да бъдат изплащани спомагателни финансови хонорари на членовете на НЕК ЕАД. По този метод господин Илиев е дал на себе си опцията за приемане на в допълнение заплащане по контракта му за ръководство на НЕК ЕАД ", заключава антикорупционната комисия.

В началото на август Илиев бе свален от поста без да бъдат посочени претекстове. Преди това през юни Петър Илиев подаде оставка от поста след възражения от страна на бизнеса против търг за продажба на ток със странни правила. Седмица по-късно обаче съветът на шефовете на БЕХ не одобри оставката и Илиев ресурси поста. Повече за това четете тук.

Решението предстои на обжалване или митинг по реда на Административния процесуален кодекс като установяването на спор на ползи с влезнало в действие такова решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго.

Пред " Медиапул " Илиев показва, че не си е дал своя вот в допълнение пари и че ще апелира решението.

За Кольо Динков е открито след получен сигнал, че с докладна бележка до ръководителя на Общото заседание на университета, е определил себе си за началник на план по Оперативна стратегия, за което е получил и хонорари.

Сигнал е имало и за Цветомира Дончева, някогашен шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Шумен, за която е открито, че е утвърдила условия за осъществяване на конкурс за заемане на длъжността " шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда " по този начин, че на изискванията да дава отговор самата тя.

Антикорупционната комисия през днешния ден е решила да образува производства за определяне на спор на ползи по отношение на кмет на Община Ковачевци, тъй като има сигнал, че свързани с него употребяват общински парцели, част от които са декларирали пред Държавен фонд " Земеделие " и са им изплатени дотации. По същата линия се ревизира и ръководителят на Общинския съвет - Ковачевци.

Производство е формирано и против ръководителя на Общински съвет - Мирково по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласоподава месечно заплащане на кмета на общината, което да е процентно съответствие (73%) от възнаграждението на министър, както и свое заплащане като ръководител на Общинския съвет.

Проверяват се и двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград - по сигнал, че единият взе участие в ръководството на спортни клубове, финансирани от общината, и е дал своя вот " за " тези дотации, а вторият - за това, че е дал своя вот месечното заплащане на татко си, който е кметски наместник в обитаемо място в същата община.

Производство е формирано и против шефа на Районната здравна каса-София, по сигнал за това, че брачният партньор й работи на същото място и е назначен като неин зависещ чиновник.

Комисията показва, че започването на производства не значи към момента открит спор на ползи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР