Антикорупционната комисия КПКОНПИ няма право да крие дали е проверила

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ няма право да крие дали е проверила
Коментари Харесай

КПКОНПИ е осъдена да каже дали е глобила Слави Трифонов

Антикорупционната комисия КПКОНПИ няма право да крие дали е проверила и глобила водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов поради неподадените от него имуществени заявления. Това са изводите от делото по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), което " Сега " води и завоюва против комисията благодарение на юрист Александър Кашъмов от " Програма достъп до информация ".

Решението на арбитър Диляна Николова от Административния съд в София е дефинитивно и КПКОНПИ има 14 дни, с цел да го извърши.

" Сега " потърси информацията за Слави Трифонов от КПКОНПИ предходната есен - какъв брой пъти той не е извършил законовото си обвързване да заявява имуществото си, тестван ли е от КПКОНПИ, санкциониран ли, каква му е санкцията и дали е събрана. А също и дали комисията удостоверява изказванията на Трифонов, че той е бил тестван и не са открити проблеми. Членът на КПКОНПИ Пламен Йоцов прати до " Сега " отговор с общи приказки за отбраната на персоналните данни и по какъв начин, ако даде информация, това би попречило при хипотетични бъдещи инспекции.

Трифонов е длъжен да подава имуществена декларация пред КПКОНПИ, откакто беше разгласен от ЦИК за депутат, избран в 45-ото Народно заседание през април 2021 година Освен това Трифонов би трябвало да подава и като водач на Има Такъв Народ, защото партията му получава държавна дотация. Тя се поставя за над 1% гласове на парламентарните избори, т.е. въпреки и Има Такъв Народ да остана отвън Народното събрание на последните избори, задължението на Трифонов не е отпаднало. Той обаче редовно отхвърляше да се съобрази със закона с претекст, че няма да прави сеир. Едва при започване на тази година разгласи, че е размислил, тъй като законът важал за всички. Декларация обаче още не е подал, евентуално ще го стори през май, когато е акцията за обявление на имущество за м.г.

Административният съд в този момент приема, че информацията за дейностите на КПКОНПИ във връзка със Слави Трифонов е социална и за даването й надвива публичният интерес, защото тя ще увеличи прозрачността и отчетността на комисията. Съдът припомня на комисията, че търсената от " Сега " информация не попада по никакъв метод под отбраната на закона. 

Съдът е безапелационен по въпроса, че липсва съображение КПКОНПИ да отхвърля информацията, разяснява юрист Александър Кашъмов. Той изясни, че в правосъдното решение категорично се акцентира, че имуществени заявления са обществени, а имената на неподалите се разгласяват в регистъра на комисията. Трифонов дължи бистрота на 2 учредения - като депутат и като ръководител на партия, получаваща държавна дотация, т.е. обществени средства. Това ни припомня една от огромните цели на Закона за достъп до социална информация - жителите да знаят как се изразходват обществени средства, уточни Кашъмов. Трифонов е обществена фигура, която не е изпълнила законовото си обвързване. Жалко е, че 23 години след приемането на ЗДОИ и високите му условия в интерес на жителите, сме изправени пред сходни проблеми като отхвърли на комисията да даде информацията, заключи той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР