Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която месеци наред проверяваше как правосъдният министър

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която месеци наред проверяваше как правосъдният министър
Коментари Харесай

КПКОНПИ е проверявала през пръсти Апартаментгейт

Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която месеци наред ревизираше по какъв начин правосъдният министър Цецка Цачева си е купила жилище от компания " Артекс ", е пропуснала, че тя въобще не е гласувала за законовата корекция, с помощта на която сдружението продължи градежа на един от най-известните си обекти – " Златен век ". Въпреки това в решението им е записано, че Цачева е подкрепила текста, което не съставлява спор на ползи, заяви Свободна Европа. За решението е дал своя вот Цветанов, а обяснението за какво двамата не са в спор на ползи е, че са изпълнявали депутатските си отговорности.

Става дума за текст в Закона за устройството на територията (ЗУТ), признат от Народното събрание на 25 януари 2017 година С изменението беше продължен двойно срокът на годност на разрешенията за градеж на обекти от първа и второкласен, какъвто е небостъргачът " Златен век ". Текстът беше прокаран сред първо и второ четене от депутата от ГЕРБ Александър Ненков, а измежду гласувалите в поддръжка на изменението е и Цветан Цветанов. Именно тази корекция беше употребена като съображение за построяването на постройката. По старите законови правила компанията трябваше да желае презаверяване на разрешението си за градеж, защото срокът му беше до края на 2017 година

Според КПКОНПИ Цачева също е гласувала " за " поправката. Справка от системата на Народното събрание обаче сочи, че тя въобще не е участвала в Народното събрание. Стенограмата на вота демонстрира, че против името на народния представител Цецка Цачева е посочена „ 0 “, което значи, че тя въобще не е натиснала бутона за гласоподаване, оповестява Свободна Европа.

Информацията за това кой по какъв начин е дал своя вот е обществена и елементарно налична. Затова и няма пояснение за грешката на КПКОНПИ. От комисията не споделят какъв брой техни чиновници са били ангажирани с тази инспекция. А за грешката при инспекцията изясняват, че информацията за гласуванията е открита " тъкмо както го вършат публицистите – от парламентарна информация ".


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР