Антикорупционната комисия иска да може да арестува, за да намали

Антикорупционната комисия иска да може да арестува, за да намали ...

Антикорупционната комисия иска да може да арестува, за да намали теча на информация.Антикорупционната комисия иска да може да арестува, за да намали теча на информация. Това се разбра от думите на председателя на звеното Пламен Георгиев по време на прескоференцията за отчет в четвъртък. По думите му служителите на комисията трябва да могат да задържат хора, за да ги хващат в момента на извършване на престъпление. Така щял да се намали риска от теча на информация, който се случвал и от комисията, но когато за техните действия се уведомяват и други институции, рискът се увеличава.Според Георгиев българската антикорупционна комисия е ако не единствената, то сред малкото в света, които нямат право да арестуват.
Председателят на комисията преди време поиска звеното да може да задържа, като повод стана акцията по ареста на районния кмет на квартал "Младост" Десислава Иванчева.
Иначе в отчета си комисията наблегна на данните - от началото на година са постъпили 213 сигнала за корупция. По 68 от тях има решения, както и три реализации. В останалите случаи не е имало данни за престъпления. Отнетото имущество от началото на годината е на стойност над 7 млн. лева, като са били отправени над 700 искания за три милиарда лева. Комисията е водила 45 производства за конфликт на интереси, по които имат 42 решения.

Комисията работят по антикорупционен сайт, на който всеки да може да подава сигнал, като има насреща му "жив контакт" от агенцията.

Източник: dnevnik.bg