Антикорупционата комисия е осъдена за плати 50 хил. лв. обезщетение

...
Антикорупционата комисия е осъдена за плати 50 хил. лв. обезщетение
Коментари Харесай

Семейство осъди Антикорупционната комисия за 50 бона, иска още 300

Антикорупционата комисия е наказана за заплати 50 хиляди лева обезщетение на двама съпрузи, против които е имало дело за конфискация. Процесът за лишаване в интерес на страната е изгубен от комисията на три инстанции. Това дава съображение и на фамилията да търси обезщетение за моралните вреди. Техният иск против комисията по Закона за отговорността на страната е за общо 300 хиляди лева
Съдия Мартина Кирова от Окръжния съд в Ямбол обаче прави оценка породените им от комисията премеждия на 50 хиляди лева, оповестява "Сега " след инспекция в правосъдните регистри. Решението на Окръжния съд в Ямбол не е дефинитивно и КПКОНПИ може да апелира на още две инстанции.
Н. Д. и брачната половинка му Д. Д. стават обект на инспекция от комисията за конфискация, която в този момент е част от КПКОНПИ, през 2011 година Причината е присъда против Н. Д. от 2008 година за това, че през октомври 2001 година в Казанлък е придобил, държал и предал самоделно взривно вещество - тротил.
Освен против Н. Д. и брачната половинка му, инспекцията на комисията за 25 години обратно е ориентирана и против сина му от предходен брак, както и против компанията на дамата, която стопанисва един от известните заведения за хранене в Ямбол. Върху цялото имущество на фамилията са наложени запори и възбрани. През август 2011 година комисията внася в съда и искане за конфискация на имущество за 332 417 лева, което съгласно нея е добито от незаконна активност. Две години по-късно процесът завършва на първа инстанция - комисията губи. Съдът приема, че фамилията е потвърдило законни източници на средства и задоволително приходи. Съдът изяснява още, че комисията не е потвърдила директна или косвена връзка сред незаконната активност и добитото имущество. Комисията апелира на още две инстанции, само че при започване на 2015 година дефинитивно губи делото.
Съпрузите настояват, че с тези си незаконосъобразни дейности са лимитирани и нарушени техни права, че запорите са им попречили да посрещнат даже нормалните разноски за битови потребности и да живеят обикновено. Спрели да обслужват заемите си, не можели да въртят и ресторанта си, защото нямало по какъв начин да заплащат на доставчиците и на личния състав. Стресът от производството по конфискация се отразил на здравето и на връзките в фамилията.
Магистратите показват, че от комисията са поддържали желае на три инстанции, без значение че в хода на делото са събрани задоволително доказателства за произхода на средствата, с които фамилията е придобило имуществото си. Съдът акцентира, че производството за конфискация визира с по-голям интензитет и в по-голям размер правото на труд и правото на частна благосъстоятелност, които директно засягат свободата на личността.
Така на Н.Д са присъдени 30 хиляди лева обезщетение, а на Д. Д. - 20 хиляди лева Комисията им дължи и 1 800 лева за разноските по делото. Заради отхвърлената част от исковете двамата съпрузи са наказани да платят на КПКОНПИ общо 500 лева за юрисконсултското заплащане.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР