Антиимигрантска кампания с плакати, финансирана от унгарското правителство, използва образа

...
Антиимигрантска кампания с плакати, финансирана от унгарското правителство, използва образа
Коментари Харесай

Правителствена кампания залива Унгария с плакати срещу Сорос

Антиимигрантска акция с плакати, финансирана от унгарското държавно управление, употребява облика на американския финансист Джордж Сорос, което съгласно негов представител " припомня за най-мрачните часове в историята на Европа ". " Ксенофобията и демонизирането на бежанците от страна на режима в Унгария са антиевропейски " и показват неправилно възгледите на Сорос за миграцията, добави представителят му.

Билбордове и плакати с разнообразни размери заливат улици, метростанции, цели страници на вестници и видео реклами по малкия екран с посланието " Не оставяйте Сорос да се смее финален ". По някои от плакатите са надраскани графити " миризлив евреин ".

Федерацията на унгарските еврейски федерации (Mazsihisz) прикани премиера Виктор Орбан да приключи започнатата преди седмица акция. " Макар да не е намерено антисемитска, тя явно носи капацитет да възпламени некотролируеми страсти, в това число антисемитизъм ", се споделя в формалната позиция на организацията.

В отговора си до федерацията Орбан споделя, че не е негов дълг да пази унгарците, в това число и 100-хилядната еврейска общественост, от незаконната имиграция. " Човек, който употребява благосъстоянието, въздействието и мрежата си от неправителствени организации, финансирани от него, с цел да се заселят милиони мигранти в Унгарлия и Европейския съюз, заплашват бъдещето ни ", добавя Орбан в писмото си, публикувано в петък от националната осведомителна организация MTI. " Милиардерът търгаш Джордж Сорос нееднократно ясно е давал да се разбере, че тъкмо това желае да направи. "

Подобни изказвания са цялостна небивалица, разяснява представителят на Сорос. " Действителната му позиция по въпросите за миграцията е, че интернационалната общественост би трябвало да даде повече поддръжка за развити ена страните, приютили 89% от бежанците и че Европа би трябвало да одобри няколкостотин хиляди авансово и в детайли тествани бежанци посредством проведен развой за обзор и разселване. "


© Reuters

Правителството в Будапеща изрично отхвърля да има нещо антисемитско в акцията с билбордовете. Орбан, който през април 2018г. би трябвало да се яви на парламентарни избори, постоянно е заявил нулева толерантност към антисемитизма.
Но Андраш Хислер, ръководител на Mazsihisz, съобщи пред " Ройтерс ", че Орбан употребява облика на Сорос като изкупителна жертва и това носи съществени опасности. " По постерите на улиците на Будапеща и други градове се появиха надписи, напомнящи за мрачна ера в унгарската история, само че към този момент нанесените невидими вреди измежду обществото са нещо още по-лошо. "

" Моля ви, прекратете този лощ сън колкото се може по-бързо ", написа организацията на евреите.


© Reuters

Кампанията " употребява облик, напомнящ на нацистките плакати от Втората международна война със " смеещият се евреин ", разяснява Лидия гал от " Хюмън райтс уоч ". " Тази акция подстрекава към антисемитизъм. " Пропагандата на нацистите в Германия популяризира плакати за раздухване на ненавист към евреите, на които нормално е изобразен евреин, който брои пари " над труповете на жертвите си ". " Евреите в Германия се смяха, когато ни видяха за пръв път. Вече не се смеят ", споделя Йозеф Гьобелс през 1943г.

Орбан чака на посещаване по-късно този месец израелския министър председател Бенямин Нетаняху и на събрания на партията си " Фидес " съобщи: " Да бъдем бдителни - съперниците ни употребяват картата на антисемитизма. Ние отхвърляме това. Онези, които ни упрекват в антимесимисъм, вкарват десетки хиляди антисемити в Европа посредством имирацията. Така че нашата миграционна политика обслужва ползите на европейските еврейски общности, даже когато те не пазят личния си интерес и тихичко толерират нечестните нападки против защитаващите ги унгарци. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР