Антигуа и Барбуда планира да проведе референдум за републиканска форма

...
Антигуа и Барбуда планира да проведе референдум за републиканска форма
Коментари Харесай

Антигуа ще реши на референдум да се откаже ли от Чарлз Трети като държавен глава

Антигуа и Барбуда възнамерява да организира референдум за републиканска форма на ръководство през идващите три години, сподели министър председателят ѝ.

Това може да докара до отвод от английския монарх като държавен глава, откакто Елизабет Втора умря предходната седмица.

Миналата година.

Премиерът Гастон Браун пред ITV News, малко откакто Чарлз бе одобрен като държавен глава на локална гала, че вотът ще се състои, в случай че той самият бъде избран отново следващата година. Би Би Си, че се чака Браун да бъде избран отново.

Антигуа и Барбуда е една от 14-те членки на Британската общественост, основана при разпадането на империята в средата на предишния век. Повечето от тези страни - в това число Австралия и Канада, само че не и Индия - признават английския монарх за собствен държавен глава.
Карибската страна с население под 100 хиляди души може да не е единствената с сходни проекти: за преход към република и отвод от признаването на английския монарх заприказва предходната година и Ямайка, към независимостта на Барбадос.

Извън района също се води спор, да вземем за пример в Австралия (където от името на английският монарх официално ръководи " военачалник губернатор " ), само че министър председателят Антъни Албанезе, въпреки и републиканец, изключва гласоподаване по тематиката към този момент. Според някои наблюдаващи запазването на статута на английския монарх като държавен глава в огромна степен поради личността на починалата Елизабет Втора.
Според Браун това би била " последната стъпка за довеждане докрай на кръга на самостоятелност, с цел да сме сигурни, че в действителност сме суверенна нация ". Референдумът по едно и също време с това не е " акт на вреждебност " и няма да включва отдръпване от участието в Британската общественост.

Пред Ай Ти Ви Браун, който се надява да бъде избран отново следващата година, отхвърля да работи, воден от публичен напън за гласоподаване. " Мисля, че множеството хора даже не са си създали труда да помислят за това ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР