Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември.

...
Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември.
Коментари Харесай

Кацаров: Зелен сертификат се дава и при антигенен тест от болница или лаборатория

Антигенните проби са приравнени към PCR тестванията от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след позитивен антигенен тест, изработен там, той получава " зелен документ ". Независимо какъв е теста – PCR или антигенен, там където е изработен, там се издава документа. Това изясни в ефира на здравният министър Стойчо Кацаров. 

От 21 октомври в цялата страна влиза условие за " зелен документ " за съвсем всички действия на закрито. Освен това, във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, учебните заведения ще минат онлайн образование. Това важи и за София-град. Той ще се издава при цялостен имунизационен курс, преболедуване или отрицателен PCR и антигенен тест. Зеленият документ се ползва в цяла Европа и дава опция на хората да работят и да поддържат връзка, уточни Кацаров и добави, че наличието на антитела не се приема за съществуване на имунитет по целия свят.

" Ситуацията е сериозна. Народът ни е изправен пред голямо тестване, като множеството хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и през днешния ден имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, към 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира. Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме потенциала на система. Това е обстановката в страната. Изключително тежка е. Тези ограничения ще важат до момента в който не преценим, че дават резултат. Другата опция за справяне със болестта е цялостен локдаун. Ако ограниченията със зеления документ не оказват помощ, ще бъде въведен и подобен ", безапелационен е здравният министър. 

По думите му, единствено сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават документи. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се вкарва в осведомителната система, отново се издава документ. При подправен документ обаче може да се търси наказателна отговорност от обособените хора, защото става въпрос за формален документ с погрешно наличие. 

Кацаров добави, че от уредниците на събития и притежателите на търговски обекти се изисква само да ревизират за съществуването на " зелен документ ", само че не и дали той е същински. Контролът на цялата активност се прави единствено от РЗИ, Министерство на вътрешните работи и БАБХ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР