Антиген тестовете, които за минути показват дали човек заразява с

...
Антиген тестовете, които за минути показват дали човек заразява с
Коментари Харесай

Антиген тестове да има и в Спешна помощ, и при личните лекари, иска Кантарджиев


Антиген тестванията, които за минути демонстрират дали човек заразява с ковид, ще спасят системта тази зима. Това разяснява за следващ път шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на здравното министерство. Още преди две седмици той изясни по какъв начин работят тези проби, а през днешния ден прикани такива да бъдат обезпечени в центровете по Спешна помощ и при персоналните лекари. Защото те бързо откриват носителство на вируса, не са скъпи, а пробите могат да се вземат освен от лаборатни, а от медицински сестри и персонални лекари. Не са обаче са домашно прилагане и не може да се продават в аптеките. С тях обаче по-бързо би могло да се откри дали болен със признаци би трябвало да се насочи към коронавирус поделение или не. Докато тестванията са по-скъпи, резултатите излизат от време на време след 24 часа, а и все по-големият напор към лабораториите забавя достъпа на пациентите до тях.

Проф. Кантарджиев още веднъж повтори, че маските са единственото несъмнено нещо, което стопира разпространяването на вируса и че всеки би трябвало да ги носи освен това вярно. Поиска по-строг надзор, прикани за съблюдаване на рестриктивните мерки в градския и междуградския превоз.

Той изясни, че грипната вълна нормално стартира от края на декември, а пикът е към средата на януари – началото на февруари. Затова все още е по-вероятно човек със признаци да е притежател на коранивирусна зараза.

Носете маски, спазвайте отдалеченост – за това прикани и шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов. Той приказва за натовареността на лечебните заведения и за това че даже и най-големите лечебни заведения в страната се нуждаят от спомагателен личен състав, а леглата не доближават. Нека да се преборим дружно с този вирус, спазвайте ограниченията и бъдете по-дисциплинирани, добави проф. Балтов. По думите му до седмица броят на признатите в болница пациенти ще нарасне до 3000-4000. От през днешния ден в „ Пирогов “ се откриват още две коронавирус отделения. В едното ще се лекуват инфектирани медици, а в другото – пациенти в тежко и среднотежко положение.

И шефът на „ Александровска “ болница изясни, че лечебното заведение се задъхва. Апелира да помощ от доброволци, прикани хората да съблюдават ограниченията.

В началото на брифинга данните за заболеваемостта от последните 14 дни изнесе зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков. Здравният министър проф. Костадин Ангелов е под карантина и не участва на брифинга, под карантина е и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Заболяваемостта от Covid-19 нараства над 100 % по отношение на миналата седмица, сподели Пенков.

България е на 21 място в Европейски Съюз по заболевамост и на второ място на Балканския полуостров. На 10-о място сме по смъртност и на 4-о на Балканския полуостров.

Относителният дял на имунитета измежду обществото е по-малко от 15%, което ни оставя надалеч от груповия имунитет. През последните 14 дни заболеваемостта надвиши 120 на 100 000 и продължава да се повишава ежедневно. Последните дни имаме 220 инфектирани на 100 000 ", разкри зам-министър Пенков. По думите му имаме 102% възходяща заболеваемост по отношение на миналата седмица.

Отчита се наклонност за повишаване на броя на умрелите в страната, като единствено за последната седмица е регистриран растеж на смъртността от 50%. Ежеседмично броят на приетите в болница нараства с 1/3. Непрекъснато пораства и индикаторът за пациенти в реанимационните отделения, посочи зам.-министърът.

Към момента броя на инфектираните медицински лица в страната е над 2000. Това е над 5% от всички инфектирани в страната.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР