Антидопинговите органи в Пьонгчанг отвориха и втората проба на състезателя

...
Антидопинговите органи в Пьонгчанг отвориха и втората проба на състезателя
Коментари Харесай

Втората проба на руския състезател в кърлинга е положителна

Антидопинговите органи в Пьонгчанг отвориха и втората проба на състезателя по кърлинг Александър Крушелницкий, който завоюва бронзов орден с Олимпийските спортисти от Русия. Крушелницкий и брачната половинка му Анастасия Бризгалова участваха в смесените двойки от програмата в кърлинга, само че в неделя стана ясно, че той е махленски в приложимост на допинг.

Журналистът от " Спорт експрес " Дмитрий Зеленьов разгласи, че Б тестът на състезателя също е позитивна. Информацията обаче към момента не е доказана от Международния олимпийски комитет или съветската делегация.

" Проба Б на Крушелницкий е позитивна. През последите две години той е дал 11 проби, само че всички са били негативни, в този момент 12-ата е позитивна за допинг ", написа Зеленьов в профила си в " Туитър ". Той добави, че съдейки по концентрацията на мелдоний в организма на състезателя, най-вероятно препаратът е попаднал в тялото на Крушелницкий на лагер в Япония през януари.

Междувременно състезателят е предал своята акредитация и е напуснал олимпийското село, удостовери представителят на съветския тим Константин Въйборнов.

Крушельницкий за два года сдал 11 допинг-тестов. Все отрицательные. Этот был 12-й. Судя по концентрации, препарат в количестве одной таблетки попал в организм в конце января- во время сборов. Но это версия. Логического объяснения, зачем это Крушельницкому, просто нет #допинг
— Dmitriy Zelenov (@ZelenovZ) February 19, 2018

След разпространяването на новината всички в съветската делегация останаха сюрпризирани, преддаде " Ройтерс ". Състезатели и публични лица показаха мнение, че евентуално става въпрос за неточност от проверяващия екип.

" Глупаво е, а Александър не е малоумен, тъй че нямам доверие ", съобщи треньорът на женския тим по кърлинг Сергей Беланов. То добави, че не вижда смисъл от използването на подобряващи издръжливостта субстанции в не толкоз физически изискващ спорт като кърлинга.

" Всички бяхме шокирани от новината. Разбира се, доста се надяваме, че това е някаква неточност. При нас не става въпрос за по-бързо, по-високо и по-силно, а за по-прецизно показване. Не мога да си показва и ми е мъчно да допускам какъв тип медикаменти би трябвало да използваш в кърлинга ", съобщи съветската състезателка Виктория Мойсеева.

 Положителната проба на съветският играч значи, че бронзовият орден ще бъде присъден на Норвегия.
© Reuters

Положителната проба на съветският играч значи, че бронзовият орден ще бъде присъден на Норвегия.

Спортният трибунал също е почнал процедура против състезателя.

Русия няма тим в Пьонгчанг, а състезателите й вземат участие под името Олимпийски спортисти от Русия (ОАР) и безпристрастен байрак. Федерацията по кърлинг в страната е почнала вътрешно следствие по случая.

" Федерацията основава незабавна комисия, като цялата информация ще бъде проучена и тествана. Знаем, че нашият състезател не е отговорен ", съобщи президентът на съветската федерация по кърлинг Дмитри Свишчев. Според него всички допинг проби на съветските състезатели преди игрите в Пьонгчанг на 22 януари са били негативни.

Случаят идва няколко дни, откакто стана ясно, че наказването на Русия може да падне и в церемонията по закриването спортистите да минат под националния си байрак.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (202)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР