Антидепресанти попадат в реките и определен вид риба става по-малко

...
Антидепресанти попадат в реките и определен вид риба става по-малко
Коментари Харесай

Антидепресантите в реките променят поведението на рибите

Антидепресанти попадат в реките и избран тип риба става по-малко нападателни в търсенето на храна. Основното настоящо вещество в препарата " Прозак "  флуоксетин нарушава хранителното държание на пресноводния тип риба Gambusia holbrooki.
Както множеството дребни пресноводни риби, гамбузиите ловуват в " обществени групи " - на пасажи, което им разрешава да набират храната си по-ефективно и понижава риска да станат жертва на хищници.
Подлагайки обособени риби и цели пасажи на въздействието на  флуоксетин в разнообразни дози учените открили, че лекарството не въздейства видимо на рибите поотделно. Но пасажите от гамбузии се държали по-спокойно по време на лов и като цяло под въздействието на огромни дози от веществото се хранели по-малко.
Социалният подтекст може да бъде значим, само че подценен фактор, отразяващ се на екологичното влияние на химическите замърсяващи субстанции върху животинския свят, изясняват учените. Антидепресантите покачват равнището на неврорансмитера серотонин в мозък, който играе съществена роля в регулирането на настроението. Както доста други лекарства  флуоксетина се извежда от организма с урината, след което може да попадне в сладководни водоеми, като езера и реки, защото системите за филтриране на водата не могат да филтрират остатъците от препарата.
 Психоактивните замърсяващи субстанции въздействат на държанието на някои животни. Резултатите демонстрират по какъв начин общественият подтекст евентуално може да спомага за въздействието на психотропни химически субстанции върху дивата природа. 
Пълният текст на проучването е оповестен в сп. Biology Letters.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР