Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри

...
Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри
Коментари Харесай

Откриват Античния театър на днешния ден

Античният спектакъл на Филипополис е измежду най-добре непокътнатите антични театри в света и измежду главните туристически атракции на Пловдив.

Намира се сред Таксимтепе и Джамбазтепе. Той е открит на 18 октомври 1981 година, като е разкриван последователно при археологически разкопки, извършени през 1968-1979 година от Археологическия музей под тепетата.

При построяването на Филипополския спектакъл, както и при градежа на други сходни постройки, римските архитекти ловко употребявали естествения надолнище на терена за построяването на театъра. Амфитеатрално разположените 28 реда мраморни седалки са вградени напряко в земята. Пътека ги разделя на два етажа, а стръмни стълбища разделят етажите на браншове. Седалките от най-горния ред на първия етаж имат облегалки и били предопределени за привилегировани жители. Посетителите в театъра влизали от два входа - източен и западен.

Седалките обкръжават орхестрата (игралното поле, което през днешния ден назоваваме сцена). Тя е полукръгла, с диаметър близо 27 метра. Зад нея се издига триетажна сграда, в пространствата се преобличали актьорите. Постройката се наричала " скене ", оттова по-късно пристигнало и името на днешната сцена.

Театърът представлявал извънредно представителна сграда, украсена с каменни резби и статуи, и служел освен за театрални представления. Тук се провеждали съвещания на градската администрация, събрания на градската община и даже тракийското заседание (тракон койнон) на организацията на представителите на градовете в римската провинция Тракия. Върху някои седалки има надписи, от които черпим сведения за функционалността на театъра и работата на градската администрация.

Според надпис на един архитрав (каменна греда върху колонада) градежът на театъра е почнал при император Траян, сред 108 и 114 година, траял при император Хадриан и дори след него. Не се знае по кое време тъкмо е бил приключен, само че когато това станало, в него се събрали 3500 души. Театърът във Филипополис бил опустошен и опожарен при варварско настъпление през IV в.

Любопитно:

Театърът на Филипополис е открит при строителни работи през втората половина на XX в., изследван е посредством археологически разкопки, а при започване на 80-те години на XX в. е реставриран от Националния институт за паметниците на културата в България. Археологическото изследване, консервацията и реставрацията на театъра се реализират под управлението на археолога Л. Ботушанова и проектант В. Коларова. Днес той се употребява като открит летен спектакъл за представления и концерти и основава неповторима атмосфера с величието на своята хилядолетна история и естетическото влияние на белокаменните руини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР