Антибиотиците не само се лекуват, но може и да са

...
Антибиотиците не само се лекуват, но може и да са
Коментари Харесай

Учените откриха опасен антибиотик, който уврежда генома

Антибиотиците освен се лекуват, само че може и да са рискови. Лекарите знаят за това отдавна. Обикновено нездравословните резултати на тези медикаменти са свързани с унищожаването на " положителните " бактерии в червата. И поради тези страхове на хората, пазарът на пробиотици процъфтява, въпреки че към момента се изследват изгодите от тях, написа Zdrave.to.

Антибиотиците могат да навредят на организма доста по-сериозно, предизвестяват специалисти от университета на Източна Финландия. Например, известният антибиотик ципрофлоксацин от групата на флуорохинолоните унищожава ДНК на митохондриите - " енергийните станции " на нашите кафези.

Митохондриите имат личен дребен геном, с цел да го поддържат, ензими, наречени топоизомераза, са нужни. Топоизомеразите контролират топологията на ДНК в митохондриите. Флуорохинолоновите антибиотици обаче убиват патогенните бактерии посредством инхибиране на тяхната ДНК гираза (специален вид топоизомераза), само че в това време инхибират топоизомераза II на нашите лични митохондрии, предотвратявайки репликацията на митохондриалния геном.

След като се човек взима лекарството ципрофлоксацин, растежът и диференциацията на клетките се блокират. Както се и нарушава производство на митохондриална сила. Вероятно тези процеси дефинират по-голямата част от страничните резултати при приемането на флуорохинолони. Най-сериозните нежелани резултати от лекуването с ципрофлоксацин са сензомоторна полиневропатия, тендонит и скъсване на сухожилията.

Флуорохинолоновите антибиотици са едно от най-често употребяваните антибактериални медикаменти с необятен набор на деяние. Те нормално се предписват за лекуване на респираторни, ушни или пикочни инфекции. Трудно е да ги сменяем с по-безопасни аналози в този момент, само че информацията за митохондриалните увреждания е различен сигнал за прекъсване на използването на антибиотици, в случай че не е безусловно належащо.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР