Антибиотичната резистентност е голям проблем в целия свят, а у

...
Антибиотичната резистентност е голям проблем в целия свят, а у
Коментари Харесай

Изхвърлянето на неизползвани лекарства в околната среда увеличава антимикробната резистентност

Антибиотичната устойчивост е огромен проблем в целия свят, а у нас още повече. Ние сме измежду първите страни с най-голяма приложимост на антибиотици и надлежно – направена устойчивост към тях.

По време на ковид-пандемията у нас в доболничната помощ поголовно се изписваше, без никаква потребност, един тип макролиден антибиотик, както и доста други в допълнение, което докара до устойчивост на микробите към антибиотици.

Докато в Западна Европа потреблението на антибиотици внезапно спадна, тъй като те не могат да лекуват вирусни инфекции, а единствено бактериални, то у нас тя се усили доста.

Публикация в здравното списание „ Лансет “ от октомври 2022 година сочи, че в България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици Ешерихия коли и Клебсиела пневмония, надлежно 7,29 на 100 000 души и 4,59 на 100 000 души население.

Ето някои обстоятелства по тематиката:

Смъртта на близо 5 милиона души през 2019 година е обвързвана с антибиотична устойчивост на бактериите. От тях 1,3 млн. души са умряли непосредствено вследствие на тази устойчивост.

Разработването на нов антибиотик лишава сред 10 и 15 години и коства повече от един милиард $.

Изхвърлянето на неизползвани медикаменти в околната среда – в тоалетни, кофи за отпадък или депа за боклуци усилва антимикробната устойчивост.

Поддържането на здравето на животните е значима мярка за понижаване на нуждата от третирането им с антимикробни лекарствени средства.

Антимикробната устойчивост (АМР) ще понижи с 3,8% вътрешния брутен артикул на страните по света до 2050 година АМР би довела до недостиг и ще тласне 24 милиона души към последна беднотия.

Измиването на ръцете преди готвене, поддържането на непорочност в зоните на подготвяне на храната оказва помощ за попречване на разпространяването на микроби, които са резистентни на антибиотици.

Замърсяването на околната среда утежнява и антимикробната устойчивост. Преработването на отпадъците с битов, селскостопански и промишлен генезис е значима превантивна мярка.

Достъпът до чиста вода, до положителни санитарно-хигиенни условия в домовете и в здравните заведения, може да понижи с до 60% използването на антибиотици при стомашни разстройства. Така се избавят животи и се понижават публичните разноски за опазване на здравето./Zdrave.to

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР