Антибългарски коментари на сръбски политолог предизвикаха напрежение между България и

...
Антибългарски коментари на сръбски политолог предизвикаха напрежение между България и
Коментари Харесай

Сръбски професор използва език на омразата срещу България

Антибългарски мнения на сръбски политолог провокираха напрежение сред България и западната ни съседка. Професорът от Белградския университет Драган Симеунович, който е и.д. шеф на държавната Агенция по национална сигурност, съобщи в тв изявление, че българите са " зверове, които избиват всичко пред себе си ".

" Българите са известни със своите зверства, които са направили, където и да стъпят по земята. Германците единствено избиваха, до момента в който българите и тяхната армия се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово процедура е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват дамите пред очите на околните им ", заяви Симеунович във въпросното изявление за предаването " Сръбският свят ". А след това добави: " Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни дами и по-късно са ги изгаряли живи. "

Професорът, който преподава политически науки в Правния факултет, не спря дотук.  " Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и по-късно въвеждаха българско обучение в учебните заведения ", сподели още той, представен от БГНЕС. Той излезе и с изказвания, че България продължава да претендира за територии в Сърбия до град Крушевац и упреквала Сърбия за осъществен геноцид против българите през Средновековието.

Реакцията от българската страна не закъсня. Посланикът на Сърбия у нас - Желко Йович, бе извикан на диалог във Външно министерство с директора на дирекция " Югоизточна Европа "  Деян Катрачев.

" От българска страна бе декларирано, че изказванията съставляват ярка демонстрация на език, насаждащ трайна злоба и ненавист против България и българите. Изтъкнато бе, че сходни обществени изказвания са изцяло неприемливи и са в прорез с добросъседските връзки и другарството сред двата народа. Българската страна чака съответна реакция на сръбските управляващи и институции ", се декларира от Министерството на външните ни работи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР