Антибългарската идеология, която се вихри в Северна Македония, съзнателно трови

...
Антибългарската идеология, която се вихри в Северна Македония, съзнателно трови
Коментари Харесай

Радев: Антибългарската идеология в Северна Македония съзнателно подрива пътя й към ЕС

Антибългарската идеология, която се вихри в Северна Македония, умишлено трови нашите връзки и подрива пътя ѝ към Европейски Съюз, разяснява президентът Румен Радев.

" Опитите на политиците в Република Северна Македония да градят еднаквост въз основата на фалшификацията на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са против ползите на жителите на Република Северна Македония, които в действителност желаят участие в Европейския съюз ", разяснява пред публицисти президентът.

В края на предходната седмица огромна българска делегация, водена от Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова, посетиха Битоля, където участваха и на откриването на центъра " Иван Михайлов ". На място имаше митинги, а президентът на Северна Македония Стево Пендаровски сподели, че клубът е кръстен на " потвърден помощник на фашисткия режим от Втората международна война " и не оказва помощ за връзките сред двете страни.

След това и министър председателят Димитър Ковачевски осъди

" Ако приказваме за фашизъм, би трябвало да е ясно, че Иван Михайлов е индивидът, който отхвърли на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след определяне на югославската тирания в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери единствено поради това, че взеха решение да продължат да се назовават българи, а не македонци. Ето това е същински фашизъм ", уточни Радев.

Той за следващ път се разгласи против оказването на военна помощ на Украйна.

" България би трябвало да продължи да оказва помощ на всички хора, които търсят избавление от войната и ще продължим да оказваме помощ на Украйна в границите на своите благоприятни условия. Но дано да е пределно ясно, че за разлика от други страни, които са надалеч от спора, България има голяма диаспора. Исторически имаме наши сънародници в Украйна, които сега са в зоните на военни интервенции и това изисква доста деликатно и отговорно отношение “, сподели президентът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР