Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за

...
Антибактериалният агент триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за
Коментари Харесай

Антибактериално вещество в пастата за зъби и други препарати предизвиква рак

Антибактериалният сътрудник триклозан, който се съдържа в сапуни, пасти за зъби и перилни препарати, може дo докара рак на дебелото черво, сочат данни на учени от Масачузетския университет в Амхърст.

Te са провели опит с лабораторни мишки, който е удостоверил наблюденията им, оповестява медицинският портал MedicalXpress. Всички жилотни, които са приемали триклозан, са развили рак на червата.

Нов кръвен тест ще открива 10 типа рак още преди признаците

"Веществото променя чревната микрофлора, ускорява признаците на колит и подтиква развиването на злокачествени кафези “, означават учените. Той намалява броя на бифидобактериите и понижава тяхното деяние.

Тези храни "изяждат " костите ви (СНИМКИ)

През годините учени другар задоволително доказателства, че триклозанът вреди на човешкото здраве, и започват клинично проучване, което да го обоснове, написа HiCom. Оказва се, че този химикал освен вреди на хората, само че даже на околната среда. Директното въздействие върху здравето на дребни количества триклозан обаче още не е потвърдено, защото проучванията са провеждани с огромни такива.

Триклозанът е синтетичен антибактериален и противогъбичен сътрудник. Той се употребява интензивно за миещи и перилни препарати, паста за зъби, дезодоранти и сапуни.

Триклозан се употребява и в стоматологията при обработка на зъба преди пломбиране.

Установено е още, че триклозанът основава струпване на отрови върху четките за зъби. Това идва от по-ранно проучване, което твърди, че към този момент насъбраното вещество в четката може да бъде всмукано от тялото в рискови количества след това. Учените са сигурни в едно: една от най-популярните антибактериални съставки, намираща се в съвсем всеки дом, евентуално вреди на здравето.

Друго проучване на учени пък разкрило, че триклозан затруднява функционалността на мускулите, стопира сърцето, написа Zdravivsekiden. Все по-често засичан в човешката плазма, урина и кърма, триклозанът задейства алармите в научните среди.

Изследване в университета "Дейвис " в Калифорния демонстрира, че химикалът разстройва механизма възбуждане-сливане при чифтосването на мишки, като по този метод пречи на способността на сърцето да изтласква кръвта за вярната й циркулация. Мускулната мощ на крайниците бе също съществено компрометирана.

Изследователите излагат животните на равностойно равнище триклозан на каквото е изложен човек всеки ден в продуктите за семейството. Първата мишка умира в границите на една минута от инфаркт. Учените тогава понижават дозата и откриват, че химикалът снижава сърдечната функционалност с 25% в границите на 20 минути. Силата на крайниците намаляла с 18% за 60 минути след даването на веществото.

Д-р Нипаван Чиамвимонват, съавтор в проучването и прфесор по сърдечносъдова медицина, споделя в изказване за пресата: "Въздействието на триклозана върху сърдечната функционалност е в действителност драматично… Макар че триклозанът не е под контрол като медикаментите, това съединяване работи като мощен сърдечен депресант в нашите модели”.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР