Анти-черният расизъм нараства в цяла Европа, като почти половината от

...
Анти-черният расизъм нараства в цяла Европа, като почти половината от
Коментари Харесай

„Зов за събуждане“ за ЕС, тъй като докладът разкрива скок в анти-черния расизъм

Анти-черният расизъм нараства в цяла Европа, като съвсем половината от хората от африкански генезис са изправени пред дискриминация в всекидневието си, докладът е открит.

Проучването, поръчано от Европейската организация за главните права (FRA), разкри, че 46 % от чернокожите имигранти от първо и второ потомство в 13 страни от Европейски Съюз са претърпели дискриминация, варираща от устен тормоз до отвод на дом или работа. Резултатът разкрива шест % скок от 2016 година насам.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Правителството на Финландия се споразумя за проект за битка с расизма след поредност от кавги ' Край на повече “: Група за битка с расизма ще следи полицията в Обединеното кралство след кавги Полша и Унгария се сблъскват с водачите на Европейски Съюз за миграционната промяна „ Намираме тела в нашите мрежи “: Миграционната рецесия тежи върху италианските островитяни завършек на списъка

Дискриминацията е изключително висока в Германия и Австрия, където антимигрантските, популистки придвижвания означиха възобновление. В тези страни повече от три четвърти от интервюираните декларират, че са били дискриминирани през последните пет години.


„ Шокиращо и срамно “

Директорът на FRA Майкъл О’Флахърти назова регистрирания мащаб на расизма „ фрапантен и неприличен “. Той сподели, че страните от Европейски Съюз би трябвало да се оправят с казуса „ напред “.

„ Нека кажем това още един път: расизмът няма място в Европа... Тези констатации би трябвало да бъдат сигнал за пробуждане за деяние по отношение на равенството и приобщаването на хората от африкански генезис, сподели О’Флахърти.

Докладът, поръчан от FRA, озаглавен Да бъдеш черен в Европейски Съюз: Опитът на хората от африкански генезис, се основава на изявленията с 6752 души от африкански генезис в Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция.

Резултатите му откриха, че предразсъдъците против чернокожите се простират в основни области на живота – от жилище до работа, до взаимоотношение с полицията.

Въпреки че хората от африкански генезис са наети с съвсем същия % като техните сътрудници, те са доста по-склонни да бъдат прекомерно квалифицирани за своята роля (35 % спрямо 21 % в общото население) или да бъдат наети на краткотраен контракт ( 30 % спрямо 11 % в общата популация). Двадесет и осем % от хората с африкански генезис са претърпели дискриминация при търсене на работа, до момента в който 23 % оповестяват за предубеждения по време на работа.

Когато се пробват да наемат или купят дом, 30 % от хората с африкански генезис се усещат дискриминирани, откри изследването, като най-голям % на користолюбие е регистриран във Финландия (62 процента) и Швеция (49 процента). Такива предубеждения са по-разпространени от частните наемодатели, в сравнение с от държавните жилищни чиновници, споделиха респондентите, като един на всеки 10 цитира реклами за частни жилища, които „ изключват или обезсърчават тези с етнически или имигрантски генезис да аплайват “.

Полицейското профилиране също се появи като проблем. Близо половината от хората с африкански генезис, които са били спрени от полицията през последните пет години, считат, че това се дължи на „ расово профилиране “, откри изследването.

Като цяло 30 % от респондентите споделиха, че са били жертви на расистки тормоз през последните пет години, в това число четири %, които споделиха, че са били физически атакувани.

„ Ежедневна действителност “

„ Това е действителността за доста хора в Европейски Съюз през днешния ден, единствено поради цвета на кожата им “, сподели Дохърти. „ Хората от африкански генезис рутинно се сблъскват с незаслужено отношение и пристрастия, когато търсят работа или дом. Расовата дискриминация, тормозът и насилието не престават да преследват всекидневието им. “

„ Това не са изолирани произшествия, а повтарящи се прекарвания във всички аспекти на живота “, добави той.

Въпреки високите равнища на дискриминация, жертвите рядко оповестяват за своите произшествия на управляващите или подават тъжба до орган по въпросите на равенството заради липса на информираност за наличните запаси. През последната година единствено девет % от респондентите, които се усещат дискриминирани, споделиха, че са съобщили за случаите, сочи отчетът.

FRA, в отговор, насърчи страните от Европейски Съюз да „ покачат осведомеността по отношение на антидискриминационното законодателство и съответните механизми за правна отбрана “ за жертвите.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР