Антарктида - Долната земя, както я наричат някои мои студенти,

...
Антарктида - Долната земя, както я наричат някои мои студенти,
Коментари Харесай

Проф. Рачев алармира: Земята се затопля потресаващо бързо

Антарктида - Долната земя, както я назовават някои мои студенти, се намира на 14 200 км от тук. До там се пътува с три полета със аероплан, като единият от тях – Рим-Сантяго, трае 15 часа. Това сподели пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев, който взе участие в 27-та българска Антарктическа експедиция.

Убедих се, че е извънредно изолиран континент, надалеч от Северното полукълбо, където сме множеството хора, където е най-голямата индустрия, където е най-голямото антропогенно замърсяване, където въздействието на индивида върху въздуха и водите е най-силно. Антарктида си остава един относително добър оазис от позиция на скупчването на сладка вода и чист въздух. Тишината там е убийствена – чуваш единствено прискърцването на ледовете при тяхното придвижване и когато някое парче лед се отрони и падне в океана. През останалото време единственото, което може да те смути, е мощният вятър, а там има много мощен и непрекъснат вятър. Интересно е, че няма миризма - чорапчетата и крачетата не миришат. На континента няма никой – има скали, лед и сняг. Животът е на брега на океана, където са пингвините, моржовете и тюлените, съобщи проф. Рачев.

Последното, което ме удиви, е човешкото настъпление. Въпреки че континентът е нечовечен и неприятелски, индивидът го е превзел и продължава да го превзема ден след ден, добави той.

Антарктида е леденият континент, леденото блокче с дебелина 4 км и повърхност, по-голяма от Европа. Много страни се интересуват от това парче земя, което е неразпределено, и България има неповторим късмет, че сме в този континент към този момент 30 години, че сме в консултативния съвет, който взема решения за Антарктида. В този съвещателен съвет България гласоподава наедно - един глас български, един американски, няма американците да са по-по-най, ние да сме по-малко. Това нещо би трябвало да се поддържа – всички страни се борят интензивно да покажат своето наличие и посредством просвета, и просто да показват, уточни климатологът.

Видях с очите си, че ледниците в Западна Антарктида отстъпват, топят се под въздействие на световното стопляне. На остров Ливингстън видях ледници, които единствено допреди 15 години са стигали до окена и не са давали опция да се придвижваш по сушата, а в този момент по хладилник Морски лъв може да се мине умерено, а хладилник Балкан е отстъпил на повече от 25-30 метра във вътрешността в сушата, описа проф. Рачев.

Да не забравяме, че преди няколко дни Световната метеорологична организация разгласи 2018 година като четвъртата най-топла година, откогато се водят метеорологични наблюдения. Вървим към стопляне и в това няма нищо трагично, защото такова е следено и предишния, и по-миналия век. Идеята е друга – скоростта, с която вървим, е потресаващо бърза. Това е нещото, за което климатологията няма пояснение, няма аналог и в минали години. Това е най-опасното. Трябва да пазим освен Антарктида, би трябвало да пазим Земята. Напълно е допустимо да използваме от природата по-малко и по едно и също време с това да бъдем изцяло задоволени. Постижимо е, само че би трябвало да вземат участие безусловно всички, сподели още проф. Георги Рачев.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 2 минути) Рейтинг: 435 | Одобрение: -335 Само в България температурите са естествени. Защо? Защото ГЕРБ ръководи! САМО ГЕРБ! www.negativnost.comОПИТ ДА БЪДА НАЙ-НЕХАРЕСВАНИЯТ КОМЕНТИРАЩ В ПЕТЕЛ.БГ Напиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР