Антъни Иванов записа първи европейски финал за мъжкото ни плуване

...
Антъни Иванов записа първи европейски финал за мъжкото ни плуване
Коментари Харесай

Антъни Иванов: Целя се в олимпийски медал

Антъни Иванов записа първи европейски край за мъжкото ни плуване от 21 години и този факт е индикативен за цената на достижението му. В Глазгоу беше подготвен за повече от осмото място. С персоналното си достижение на 200 м бътерфлай от международния шампионат в Будапеща през предходната година (1:55,55 мин.) ставаше медалист.

Антъни Иванов бе подготвен за слизане под 1:55 мин. Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) проучва пред BGswim.com представянето си на европейското състезание и какво му следва. От есента бронзовият медалист от международното за юноши и нееднократен държавен първенец и рекордьор е студент в Съединени американски щати, първокурсник в Университета Оубърн, щата Алабама.

- Антъни, за неизкушените от плуването е неразбираемо по какъв начин един бански костюм може да издъни целогодишния ти труд. Какво го прави по-специален? Как тъкмо саботира представянето ти в Глазгоу?

- Банският наименуван “powerskin carbon ultra” е по-различен от модела “карбони”. По принцип този вид бански се употребява за 50, 100 метра. За спринтове. Не знам за какво взех решение да плавам с него. Исках да видя по какъв начин ще бъде, също по този начин го обух авансово и ми беше добре. Не съобразих, че ще плавам 200 м и няма да е същото. Просто това беше неточност която сигурно няма да се повтори.

Couple of days before going to an altitude camp! Can’t wait to go even harder this year!#striveforgreatness

A post shared by Antani Ivanov (@antaniivanov_fly) on Jan 12, 2018 at 12:54am PST
- Кое е по-голямото разочарованието – това, че не сподели действителните си благоприятни условия или, че не съумя да вземеш медала, който искаше и за който бе подготвен?

- Не знам. На сериите и на полуфинала се видя, че съм квалифициран, даже можех да плавам по-бързо, само че се пазех за финала.

- Какво ти споделиха директно след финала и няколко дни по-късно твоят ментор Николай Вакареев и татко ти Антон (бивш плувец и то делфинист, упражнявал при същия ментор и клуб. Основен мотор в израстването на Антъни – б. а. )?

- Казаха ми, че най-важното е да съм жив и здрав. Че европейското състезание в Глазгоу не е последното ми съревнование и ще знам отсега нататък да не си върша сходни опити.

First Bulgarian under 24 seconds! 50 fly LCM! 23.91:)

A post shared by Antani Ivanov (@antaniivanov_fly) on Mar 20, 2018 at 3:18am PDT
- След сериите на 100 м бътерфлай сподели, че не си ял и спал – не можеше ли да се влияе против това? Смяташ ли, че в подобен миг състезателен психолог щеше да те извади от положението ти на надълбоко отчаяние?

- Не считам, че щеше да ми помогне състезателен психолог. Просто ми трябваше време да остана самичък със себе си. Да премисля всичко.

- Не беше ли по-разумно да пропуснеш стотака бътерфлай, защото беше обиден от представянето ти на 200?

- Беше по-разумно да пропусна 50 м бътерфлай, тъй като беше сутринта след финала на 200 м. Не бях разплувал и не се усещах добре поради случилото се.

- Като оставим тематиката с банския костюм, с треньора ти Николай Вакареев видяхте ли в Глазгоу други пропуски и детайли върху, които би трябвало да се работи?

- Не сме коментирали тази тематика още. Може би първото ми 50 на сериите и на полуфинала бе малко по-бавно, в сравнение с трябваше да е. Не е имало обаче детайли, заради които да съм изоставал. Работихме с треньора ми върху всичко на лагера в Гърция, който беше през съвсем целия месец юли.

- Какъв урок научи от това европейско състезание?

- Да върша нещата, както аз си знам, да не върша опити в най-важните моменти, с цел да няма последици, както стана на това европейско състезание.

- Позна кои ще са любимците за медалите на 200 м бътерфлай. Можеш ли занапред да кажеш кои ще са за международното състезание следващата година и на олимпийските игри в Токио 2020 година?

- Не мога да кажа сигурно, доста са любимците за почетната стълбичка.

- Европейският първенец Крищоф Милак, който ти е остарял противник, демонстрира капацитет да бъде фактор години напред. Би ли заимствал нещо от неговият метод на подготовка или техника?

- Не смятам, че би трябвало да взема нещо от неговата техника, тъй като не съм като него, нито пък той е като мен. Провеждаме друг вид тренировки. Тук мога да вметна че при него има обезпечени бази, възобновяване и по този начин нататък, само че това не желая да разясня сега.

- Как ще протече ваканцията ти?

- Ще отида на море с приятелката си, ще видя част от приятелите си преди да отпътува за Съединени американски щати и от септември още веднъж стартирам подготовката си. Ще се приготвям за международното състезание на дребен басейн в Китай през декември. След това тренировките ми ще са ориентирани към шампионата на огромен басейн следващата година. После следва европейското на дребен, по-късно на огромен басейн и най-после са олимпийските игри в Токио през 2020 година

A post shared by Antani Ivanov (@antaniivanov_fly) on May 16, 2018 at 12:56am PDT
- Каква е задачата ти за олимпийските игри?

- Медал.

- В тази връзка настъпи ли моментът да си направиш татуировка, може би тематична?

- Искам да си направя олимпийските кръгове, само че вероятно ще е след игрите в Токио.

- Досега фамилията ти постоянно е било покрай теб, изключително татко ти Антон, който е родител, наставник, треньор, управител. Мислиш ли, че ще имаш проблем с тяхното неявяване, когато отидеш в Съединени американски щати?

- Предполагам, че няма да имам проблем със оправянето да бъда самичък. Все отново би трябвало да се привиква с тази действителност. Ще ми липсват естествено, само че би трябвало да се оправям самичък със дилемите си. - Кога ще е първото ти завръщане в България? - След международното състезание на дребен басейн в Китай през декември.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР